52nap-husmentesen

Heti 1 húsmentes nap, mint megcélozható és könnyen elérhető minimum az életmódváltóknak. 
Csatlakozz TE is az “52 nap húsmentesen” elnevezésű kezdeményezésünkhöz.

A nagy mennyiségű állati fehérje fogyasztása nemcsak az egészségünknek káros, hanem a környezetünknek, a Földünknek is. A világ hústermelése több mint kétszer annyival nőtt az elmúlt 40 évben, mint a Föld népessége. A növekvő húsigény miatt takarmányként etetjük fel az állatokkal az értékes gabonát, termőfölddé alakítjuk az erdőket, pazaroljuk az energiát, az édesvizet, és gyorsítjuk az éghajlatváltozást. 

A világ mezőgazdasági területének 80%-án a haszonállatoknak termelnek takarmányt. Ha ehelyett az embereknek termelnének gabonát, nem lenne ennyi éhező ember a világon.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a mai hústermelés nem a minőségről, hanem a mennyiségről szól. A világ antibiotikum-készletének 50%-át az állatokkal etetik meg. Sajnos a nagyüzemi húsok hormonokkal és antibiotikumokkal kezeltek, így ezeket fontos lenne kihagyni az étkezésünkből.

Az utóbbi 150 évben táplálkozási szokásaink gyökeresen megváltoztak. Míg korábban a húsfogyasztás leginkább a hétvégékre, ünnepekre volt jellemző, a fogyasztói társadalom ipari állattenyésztése a húst mindennapi alap élelmiszerré emelte. Emiatt számos civilizációs betegség okolható, amelyről olvashatunk a Kína tanulmány című könyvben is. Ilyen például

  • az elhízás,
  • a magas koleszterinszint,
  • a 2-es típusú cukorbetegség,
  • a köszvény,
  • a szív és érrendszeri betegségek,
  • a csontritkulás (a hús savasítja a szervezetet, mely kalciumot von ki a csontokból)
  • egyes daganatos betegségek.
Ha neked is fontos a saját, a környezetünk és a Földünk egészsége, akkor csatlakozz az „52 nap húsmentesen” elnevezésű kezdeményezésünkhöz. 

Változtass szokásaidon, fedezd fel a zöldségek, gabonák, olajos magvak változatos világát, segítek neked abban, hogy a hét egy napjára menüajánlatot állítok össze. Garantálom, nemcsak finom, de egészséges is lesz az így elkészített ételed.

Heti egy húsmentes nap magadért, az egészségedért és a Földért!

Menüajánlat

Riczu Anikó


Felhasznált irodalom: http://husmenteshetfo.hu/index.php/hu/