Alma, a tél gyümölcse

Az alma az egyik legértékesebb gyógyélelmiszerünk. Szinte egész évben elérhető, mert a téli alma a következő nyár elejéig tárolható, aztán pedig egymás után érnek a nyári almák. A zöld turmix egyik fontos alapanyaga így a tél közeledtével.

Számos jótékony hatását még felsorolni is sokáig tart. 🙂
  • Pektin-tartalma bélben szivacsként hat, amely a mérgező anyagokat magába szívja. Segíti megkötni a vasat a szervezetben, ezenkívül védi a gyomor nyálkahártyáját és a bélfalat.
  • Vírusölő, kitűnően gyógyítja a bélgyulladást, kitisztítja az emésztőrendszert, hasmenés, székrekedés esetén is fogyasztható.
  • Vastagbélgyulladás esetén fokozottan ajánlott, az almahéj cellulóz tartalma segít megtisztítani a beleket.
  • Az alma a szervezet egészére méregtelenítő, tisztító hatású, így például tehermentesíti a vesét, csökkenti a vesekő és a húgysavképződést is.
  • Másként hat az édes, és másként a savanyú alma: Édes almát fogyasszanak mindazok, akik székrekedésben szenvednek, vagy vérszegények, és inkább savanykásabbat mindazok, akik esetleg túltápláltak, vagy reumás fájdalmakkal küzdenek.
Hogyan edd?
  • A legjobb nyersen, hámozás nélkül elfogyasztani, mivel így tartalmazza a legtöbb ballasztanyagot, és az almában lévő vitaminok 70%-a is a héjában vagy közvetlenül a héj alatt találhatók. Ezért szőröstül-bőröstül edd, a csutkáját (magházát és a magját) is érdemes elfogyasztani.
  • Almalekvár készíthető belőle, amely természetes édesítőszer és süteményekben tojáspótló.
  • Télen sütve (dióval, lekvárral töltve) igazi csemege.
Amennyiben több hasznos információt és receptajánlót szeretnél olvasni az almáról, akkor KATT IDE. 🙂

Értesítés kedvezményekről, hasznos írásokról, érdekes programjainkról

Adatvédelmi tájékoztató