• Ásványi anyagokban gazdag: A jód gyorsítja a gondolkodást, a cink serkenti szellemi képességeinket és csökkenti a stressz hatását, a kalcium idegerősítő, ellazít és megnyugtat, a megfelelő vasellátás igen fontos fizikai és szellemi teljesítőképességünk megtartásához, a magnézium csökkenti a depressziót, az idegességet és a félelmet.
  • Magas értékben tartalmaz mangánt (1,65mg/100g), ez a nyomelem a csontok, bőr és a porcszövet felépítéséhez fontos.
  • A gyümölcslevek közül legjelentősebb folsavforrás az ananász lé.
  • Magas C-vitamin-tartalma többek között a stressz megelőzésére is szolgál, mert a stresszhormonok előállításához (adrenalin és noradrenalin) ascorbinsavra van szükség.
  • Az ananászban niacin is van, ami az emlékezeti zavarok esetében fejti ki jótékony hatását, mert serkenti az agy vérellátását, a depressziót is csökkenti. A pantoténsav idegvédő vitamin, mely stresszhelyzetben gondoskodik a megfelelő mennyiségű kortizon előállításáról. A B12-vitamin segít az emlékezeti zavarok és az ingerszegénység eseteiben.
  • Fehérjebontó bromelain enzimet tartalmaz, segíti az emésztést.
  • Gyulladáscsökkentő, enyhíti az ízületi fájdalmakat.
  • Segíti a bőrön lévő elhalt hámsejteket eltávolítani, enzimes bőrradírként is használható.
  • Ananász levével végzett gargalizálás enyhíti a torokfájást.
  • A hasnyálmirigy, az epe, a máj és a vastagbél működését serkenti.
  • Rostokban gazdag, ami által tisztítja a beleket, eltávoznak a letapadt méreganyagok.
  • Véd a szív- és érrendszeri betegségek ellen, tágítja az artériákat, megakadályozza a trombózis kialakulását, sőt a már kialakult rögöket is képes feloldani.
  • Csökkenti az édesség utáni vágyat.
  • Fogamzásgátló vagy más hormonkészítmények szedése után segíti a mellékhatások megszüntetését a méregtelenítő hatása által.
  • Közép-Amerika indiánjai az ananász gyümölcsét és levelét sebgyógyítóként használják már évszázadok óta. A mexikói indiánok az ananászt legtöbbször sóval és chilivel eszik. Ebben a kombinációban az ananász kitűnően gyógyítja a hasmenést és a felfújódást, de jó a galandféreg ellen is. (Recept hasmenés ellen: apróra vágott ananászt elkeverünk összetört chilivel, bőségesen megsózzuk, és megesszük).
  • Az ananászban vanillint is találunk, mely természetes, mellékhatástól mentes „vidámító” anyag, és élénkítő, erotizáló és euforikus hatása is van.
  • Az ananász a gyümölcsök királynője, hatása szellemünket és kedélyünket kedvezően befolyásolja, fogyasztásával gondolataink tisztábbak lesznek, és dolgainkat ismét pozitívan szemlélhetjük.