Még mindig tartja magát az a nézet, hogy csak cukorral és tartósítószerrel fog elállni a befőtt vagy a lekvár, hiszen a nagymamáink is így csinálták. Nos, elárulok egy titkot, lehet befőzni “mindenmentesen”, azaz tartósítószer és cukor nélkül is. Sőt, a befőtthöz még víz sem kell, nemhogy cukros szirup. De nézzük is sorjában, hogy én miként teszem el a nyár finomságait télire.

Az első, ami május végén már befőzésre késztet minket, az eper. Bár teljesen mindegy, hogy eperből vagy éppen barackból készítünk lekvárt (dzsemet) vagy befőttet, az eljárás minden esetben ugyanaz.

A legfontosabb az üveg sterilizálása!

jam-714439_640Nem elég csak mosogatószerrel elmosni az üveget, én minden esetben kifőzöm azokat. Bár erre a célra a mikró is megteszi, de nekem nincs, így marad az üvegek főzése.

A teljesen ép, jól záródó befőttesüvegeket és fedőiket tisztítószerrel mossuk el, öblítsük ki, majd egy nagy lábasba töltsünk vizet, és ebben forraljuk legalább 5-10 percig. A fertőtlenítés befejeztével tiszta papírtörlőre, szájával lefele csöpögtessük le az üvegeket, de még véletlenül se törölgessük el, hiszen így nemkívánatos anyagok is belekerülhetnek.

Mindenképp olyan méretű üvegeket válasszunk, amiből a lekvár 1-2 étkezés során elfogy. Ugyanis ezekben nincs tartósítószer, ezért 7-10 nap alatt megpenészedik még a hűtőben is.

Olvasd tovább…

Itt találod a Befőzés 2. részét

Itt olvashatod el az áfonya (vagy bármilyen más gyümölcs) lekvár készítését…