• Főzés után nehezen emészthető, inkább nyersen, párolva, savanyítva fogyasszuk.
  • A fehér káposzta (nyersen) káliumot, ként, jódot, kalciumot, foszfort, vasat, klórt, nátriumot, nagy mennyiségű A-vitamint, B-vitamin komplexet, C-vitamint és U-vitamint tartalmaz.
  • Rákellenes tulajdonsága van, lassítja a karcinogén anyagok felszívódását a szervezetben.
  • A kén, klór és a jód olyan mennyiségben és olyan kombinációban fordul elő benne, amely optimálisan hat a gyomor és a belek nyálkahártyájára és nyálkamennyiségére.
  • C-vitamin tartalomból eredően jó hatású gyulladásos fogíny esetén.
  • Kitűnően gyógyítja, rendkívül jól tisztítja a beleket, különösen a vastagbelekre van jó hatással akkor, amikor azok nem ürülnek rendesen. Arról tudjuk meg, hogy valami nincs rendben a vastagbélben, ha a káposztalé elfogyasztása után szokatlanul nagy mennyiségű gázok keletkeznek. Ez annak a jele, hogy a vastagbél nem ürül rendesen, illetve idegen baktériumok vannak jelen. A káposzta hatására lényegesen emelkedik a bélben a barátságos, az emésztést elősegítő baktériumok száma.
  • A káposzta fogyasztásával segítséget adunk a májnak, ugyanis a kobalt, nikkel és más mérgek semlegesítését segíti. Glutamin tartalma miatt alkalmas májbetegség gyógyítására is.
  • A cukorbetegek számára mindenképpen ajánlatos a káposzta fogyasztása.
  • A káposztában található kén-aminosav csökkentőleg hat a magas koleszterin szintre.
  • A népi gyógyászatban a hörghurutos megbetegedésekre, köhögésre, légúti gyulladásokra is jótékony hatással van.
  • A zaklatott idegeink csillapítására, a stresszes helyzetek elkerülésére, a túlzott aggodalom enyhítésére, a depressziós hangulatok feloldására, az alvási zavarok megszüntetésére is fogyaszthatunk káposztát.
  • Serkenti az új sejtek képződését, rendszeres fogyasztásától enyhülhet a krónikusan hideg láb.
  • A káposztában lévő hatóanyagok nyugtató, fertőtlenítő, hámosító tulajdonsággal bírnak, a gyulladt, ödémás, fekélyes helyeken alkalmazva képes a felhalmozódott salakanyagokat a bőr pórusain keresztül a felszínre hozni és ott megkötni. Ezáltal komoly helyi méregtelenítő hatással rendelkezik.
  • Káposzta pakolás alkalmazása: bőrkiütés, visszér, pattanás, ízületi gyulladás, ízületi duzzanatok fájdalmak, reuma, köszvény, zúzódások, húzódások, nehezen gyógyuló sebek, ideggyulladások, fájdalmak ( például makacs térd és bokafájdalom), gennyes fekélyek, lábszárfekély, égési sérülések, kelések, gyulladásos bőrbetegségek, hatékony köhögéscsillapító (mellkasra helyezve), hólyag, nőgyógyászati gyulladások (alhasra helyezve).