A fejfájás kiváltó okairól és természetes megoldásairól először érdemes elolvasni ezt a 30+1 tippet tartalmazó hasznos írást!

Makacs, krónikus visszatérő fejfájásra javasolt a homeopátia is. Az alábbi felsorolásból válaszd ki a neked megfelelőt, de homeopata által ajánlott alkati szer is csökkentheti a fejfájás előfordulási gyakoriságát és erősségét.

Argentum nitricum: a beteg rendkívül érzékeny lelkileg és fizikailag is. Ideges, nyugtalan, szorong, heves migrénszerű fejfájása van hidegrázással, szédüléssel, reszketéssel. Nehezen tud koncentrálni, hamar kimerül, olyan érzése van, mintha a fájdalmas oldalon a szeme megnagyobbodott volna, illetve a koponyacsontjai szétnyíltak volna.

Rosszabbodás: érzelmi megrázkódtatásra, lelki és szellemi megterhelésre, magas vagy zárt helyeken (torony, lift, metró…), melegben, jobb oldalra fekve

Enyhíti a tünetet: hűtés, szabadlevegő, balra fekvés, nyomás, szorító kötés

Arsenicum album: még az előbbinél is érzékenyebb. Végtelenül ideges, nyugtalan, szorongó természetű, állandóan a saját vagy mások egészségért aggódik, retteg a haláltól. Az égő érzéssel kísért migrénszerű féloldali fejfájáshoz szédülés, reszketés, heves szívdobogás, ritmuszavar, dermesztő hidegérzet társulhat. A fájdalomtól kínlódó beteg szitkozódik, dühöng. A fejbőre is fáj, hozzáérni sem lehet.

Rosszabbodás: lelki és szellemi megterhelésre, hidegben, éjjel, főleg a baloldal érintett.

Enyhíti a tünetet: melegítés, jobbra fekvés, nyugalom, pihenés, enyhe mozgás a szabadban

Bryonia alba: ideges, ingerlékeny, dühkitörésekre hajlamos beteg. A lüktető, szorító – főleg tarkó- vagy homloktáji – fejfájás erős izzadással és az arc kivörösödésével jár. A beteg úgy érzi, szétrobban a feje, olyan, mintha valaki kalapáccsal verné, és kipréselődne az agya a fejéből. Eközben szédül, hányingere van és nagyon szomjas.

Rosszabbodás: harag, düh, frontátvonulás, mozgás hatására – a szem kinyitása is nagyon felerősíti a tüneteket,

Enyhíti a tünetet: hűtés, szabadlevegő, balra fekvés, nyomás, szorító kötés

Causticum: lehangolt, depresszív, szorongó, hisztériára hajlamos beteg. Bénító fáradtság és kimerültségérzése van, lelassult a mozgása, beszéde, gondolkodása, nagyon érzékeny minden neszre és érintésre. Kényszerképzetei vannak. Főleg homloktájon érez fájdalmat, és olyan benyomása van, mintha a homloka és az agya között nagy üres tér lenne.  Minden nyálkahártyája kiszáradt és ég.

Rosszabbodás: száraz hidegben, huzatra, hajnalban ill. reggel felkeléskor, menzesz idején, idegesség, stressz hatására

Enyhíti a tünetet: párás levegő, meleg, ágyban fekvés

Cimicifuga: ideges, feszült, hisztis, szeszélyes ember (többnyire nő), akinek igen hamar változnak a tünetei is. Elhízott vagy nagyon sovány. Gyakran hormonális zavarokhoz társul a fejfájás, különösen gyakori klimaktériumban. A lüktető, hasogató fejfájás főleg baloldali, gyakran kísérik szívritmus-problémák, mellkasi szorítás és fülcsengés is. A beteg úgy érzi, mintha kinyílna, majd újra bezárulna a feje, vagy megduzzadt volna az agya, és az nyomja szét a fejét, máskor pedig mintha a szem mögül hátulról előre akarna valami kinyomódni. Hányinger és hányás sem ritka.

Rosszabbodás: sok tanulástól, menzesz vagy klimax idején, idegesség, stressz hatására, fényre, neszre, hidegre, reggel

Enyhíti a tünetet: evés, meleg, ágyban fekvés, pihenés, sötétség és csend

Colcynthis: ideges, végtelen ingerült, kérdezni sem lehet, mert majd felrobban. Igen gyakran ülőfoglalkozású, hízásra hajlamos és könnyen megbántódó vagy dühössé váló betegek – főleg nők – szere. A fejfájást erős szédülés is kíséri, ami főleg balra forduláskor erősödik, és néha hányinger, hányás is előfordul. A szaggató, hasogató fejfájáshoz igen gyakran társul a hajas fejbőr égő fájdalma.

Rosszabbodás: balra forduláskor, előre hajláskor, hanyattfekvéskor, a szem vagy szempillák mozgására, konfliktusoknál, lelki megterhelésre, délután és este, evés-ivás után

Enyhíti a tünetet: nyugalom, meleg, a fej nyomására, kávéivás

Ferrum metallicum: vérszegénysége dacára piros arcú, rendkívül erőtlen, hamar kimerülő, nagyon érzékeny beteg. Nem tűr el semmilyen ellentmondást, végtelenül feszült és labilis hangulatú. A szédüléssel (főleg folyóvíz láttán) járó, kalapáló jellegű, lüktető fejfájás a legkisebb neszre is elviselhetetlenné válik. A fájdalom a fogakba is belesugárzik, a végtagok jéghidegek. A fejfájás főleg a tarkótájon jellemző, a fejbőr fájdalmas, ha fel van tűzve, vagy copfban van a beteg haja, akkor ki kell engednie.

Rosszabbodás: izzadáskor, túlhevüléskor, hideg tusolásra, nyugalomban, éjfél után

Enyhíti a tünetet: lassú járás, óvatos mozgás, csend, nyugalom

Gelsemium: rendkívül erőtlen, reszket, olyan, mintha lebénult, elkábult volna a kimerítő, tompa fájdalomtól. A fejfájás gyakran a tarkóból indul, látászavarral (átmeneti látásvesztéssel) társul, szinte a szemhéját is alig tudja felemelni, olyan gyenge. Ha a fájdalom a halántéktájékról indul, akkor az állkapocs felé is kisugárzik. A fejbőr nála is igen érzékeny, ennek dacára legszívesebben a fejére szorítja a párnát, hogy enyhítse panaszát.

Rosszabbodás: nedves meleg idő, napsütés, izgalom, idegesség, lámpaláz

Enyhíti a tünetet: nyomásra, felemelt fejjel fekvés, nyugalom, kávézás, vizeletürítés.

Ignatia: a leghisztériásabb, leglabilisabb személyek közé tartozik, aki a haragját, bánatát azonban inkább befelé fojtja, zárkózottá. Melankóliára hajlamos, sokat sóhajtozik, könnyen elsírja magát, máskor meg nevetőgörcse támad. A torkában gombócot vagy fura szorítást érez. Szeret gyorsan gondolkodni és cselekedni, gyors a felfogóképessége is. Ahogy a hangulata, úgy a testi tünetei is igen hamar képesek egyik szélsőségből a másikba átváltani. A fejfájást gyakran sokk, érzelmi megrázkódtatás, nagy bánat váltja ki. Ilyenkor olyan érzése van, mintha belülről a halánték felé egy szöget vernének ki, máskor meg görcsös, orrgyök felé sugárzó fájdalom kínozza.

Rosszabbodás: düh, harag, bánat, előre hajlás, cigarettafüst, dohányzás, reggel, hideg, érintés hatására.

Enyhíti a tünetet: evés, helyzetváltoztatás, nyugalom, friss levegő, meleg

Rhus toxocodendron: bágyadt, nyugtalan, állandóan mozognia kell, apátiás, néha öngyilkossági késztetései is vannak. Éjjel annyira szorong, hogy nem tud az ágyban maradni. Amikor fáj a feje, az az érzése, hogy egy abroncs szorítja körben, és szédül, amikor feláll. A koponyaüreg és az agya között nagy üres teret érez, amiben „lötyög az agya, és járáskor nekiverődik a fejtetőnek”. A tarkótáj a legérzékenyebb, bár a homloktól a tarkóig is vándorolhat a fájdalom. A fejbőr is igen fájdalmas ilyenkor.

Rosszabbodás: nedves hideg, esős idő, jobboldalra vagy hanyatt fekvés, nyugalom hatására

Enyhíti a tünetet: száraz, meleg időjárás, állandó mozgás, helyzetváltoztatás, melegpakolás/borogatás, nyújtózkodás.

Hogy használjuk őket?

Akut panaszok esetén a kiválasztott szert D6 vagy C6, esetleg D12 vagy C12-es hígításban ajánljuk használni. Ilyenkor akár 1-2 óránként is el lehet 5 golyócskát szopogatni.

Krónikusan visszatérő panaszoknál inkább D30 vagy C30-as hígítást ajánlunk heti 1-2 alkalommal vagy a panaszok fellépésekor.

Kimerültség, érzelmi leterheltség talaján kialakult fejfájások

Acidum phosphoricumot alkalmazzunk: fiatal, gyors növésű, túlzott munkavégzés, akut betegség miatt fáradt egyén, vagy túlzott lelki megterhelés miatt kimerült beteg esetében. A fejfájás nyomásérzettel jelentkezik a fejtetőn és a tarkón. Emlékezetzavar, szellemi lelassulás, gondolkodásra való képtelenség társul a tünetek mellé. Ebben a leterhelt állapotban a beteg már a jónak sem tud örülni.

Kalium phosphoricumot: A fejfájás szellemi túlterheltség következtében alakul ki, legtöbbször tarkótájékról indul. Ez a homeopátiás szer főleg az iskolások, egyetemi hallgatók gyógyszere. Az evés átmeneti javulást eredményez, a beteg ingerlékeny.

Natrium chloratum:  A fejfájás gyakran visszatér, melynek hátterében érzelmi csalódás, gyászreakció áll. A beteg szeret egyedül lenni.

Emésztőrendszeri problémák miatt fellépő fejfájás

Iris versicolor: Gyakran hétvégén, szabad- vagy pihenőnapokon rendszeres időközönként fellépő fejfájás, melyet hányinger, nagy mennyiségű hányás, látászavar előz meg. A hányás nyálkás, nyúlós gyakran égető.

Lycopodium: Jobb oldali szemüreg körüli fejfájás, mely stresszre, vagy étkezés kihagyására jelentkezik. Gyakran délután 16-20 óra között erősödik a fájdalom.

Kalium bromatum: Szemüreg feletti migrén főleg jobb oldalon indul pontszerű látászavarral. A panaszokat gyomorégés, hányás kíséri. A beteg ilyenkor kívánja a sört, a gyomra azonban rosszul bírja és a fejfájás is erősödik tőle.

Érrendszeri problémák miatt fellépő fejfájás. Ezek a betegek gyakran szenvednek magas vérnyomástól, érelmeszesedéstől.

Belladonna: Hirtelen fellépő lüktető fejfájás, ilyenkor az arc kipirosodik. Vérnyomás kiugrás, magas vérnyomás is előfordulhat. Javulás elsötétített, csöndes szobában alvásra jön létre.

Glonium: A fejfájás a Belladonna tüneteinél sokkal kifejezettebb, nagyon erősen lüktető, feszülő érzéssel jár. Az arc kivörösödött. Gyakori a vérnyomás-emelkedés. Fekete, színes, szigetszerű látótérkiesés is jelentkezhet főleg, ha a páciens lehajtja a fejét.

Hormonális zavarokhoz társuló fejfájás

Cyclamen:  A menstruációs fejfájás és migrén gyógyszere. A fejfájást látási zavar vagy szédülés előzi meg, alhasi fájdalommal. A fájdalom leginkább a menstruáció alatt, szabad levegőn és kávéfogyasztás után jelentkezik.

Actea racemosa:  Akkor érdemes használni, ha a fejfájás a menstruációs vérzés arányában jelentkezik. A menstruáció fájdalommal jár.