Kétféle napsugárzás ellen védő kozmetikumot találhatsz a polcokon. Fizikai és kémiai elven működő fényvédő termékeket. Most a kémiai fényvédőkről rántjuk le a leplet!

Hatásmechanizmusuk szerint a kémiai fényvédők beszívódnak a bőrbe és elnyelik az UV sugarakat, majd esetleg a véráramba, akár a szervekbe is bekerülnek. Az elnyelt energiát a molekula alacsonyabb energiájú fotonok formájában kibocsájtja, ami reakcióba léphet más jelenlévő molekulákkal és káros vegyületek, szabad gyökök keletkezéséhez vezethet.

Ez a bőr belsejében történik, a keletkező melléktermékek károsíthatják a bőrt, irritációt, fényérzékenységet okozhatnak, és növelhetik a bőrrák kockázatát. Egyes kísérletek szerint a májat is károsíthatják, sőt állatkísérleteknél hormonszerű mellékhatást is megfigyeltek.

Az amerikai élelmiszer-és gyógyszerbiztonsági felügyelet, az FDA által kiadott irányelvek szabályozzák a napvédőkben lévő adalékanyagok mennyiségét és minőségét.
A naptejekben vizsgált szintek azonban messze meghaladták az FDA által meghatározott küszöbértéket. Az értékek nem csak kicsit voltak magasabbak a megengedett szintnél, hanem meglehetősen magasnak számítanak a gyógyszerbiztonságot vizsgálva
– mondta dr. Kanade Shinkai, a Kalifornia Egyetem San Francisco School of Medicine dermatológusa.

A legtöbb fényvédő krém számos kémiai fényvédő anyagot, többek között az allergiás reakciót kiváltható oxibenzont, továbbá avobenzont és oktokrilént tartalmaz, hogy blokkolja a káros sugárzást.
Ezek a vegyületek többek között megzavarhatják a belső elválasztású mirigyek működését, tehát megbolygatják a hormonháztartásunkat.

A kémiai fényvédőkben található molekulák lényegében olyan kémiai gyűrűk, amelyek elnyelik a fényt, ám potenciálisan veszélyes összetevőket tartalmaznak a bőrre nézve
– magyarázta  dr. Shinkai. – Az oxibenzon megtalálható az anyatejben, a magzatvízben, a vizeletben és a vérben is.
A vizsgálathoz az FDA önkénteseket kért fel, akik négy napon át, naponta kenték be magukat napvédő krémmel vagy spray-vel laboratóriumi körülmények között.
A harminc résztvevő egyharmada alkalmazta ezt a módszert, a többiek a kontrollcsoportot képviselték.
A kutatók összesen egy héten át, harminc alkalommal vettek vért tőlük, hogy bizonyosságot kapjanak arról, hogy a fényvédőkben található vegyi anyagok hogyan szívódtak fel a bőrön át. Azt találták, hogy az oxibenzon, az avobenzon, az octinoxát és az ecamsule szintje is megnövekedett az önkéntesek szervezetében.

A kémiai fényvédők egyik vegyületét (OMC) a mellrákos sejtekben is kimutatták, ugyanabban a formában, mint ahogy gyakori napozószerekben előfordul: Octyl Methoxycinnamate (OMC), Ethylhexyl Methoxycinnamate, Benzophenone, Oxybenzone.

Ráadásul rengeteg vegyület kombináció jöhet létre a kozmetikumokban található sok bőrre kerülő szintetikus anyag között, amik UV hatásra kiszámíthatatlan reakcióba lépnek a szervezettel.
Negatív hatással vannak a hormonháztartásra, rongálják a sejteket, így az örökítő anyagot is. Sok esetben önmagukban is allergiát, súlyos bőrirritációt okoznak.
A nyaralás alkalmával fényvédőszert használók között sokkal több a bőr- és egyéb rákos esetek előfordulása, mint a fényvédelem nélkül állandóan a napon tartózkodók (útépítő munkások, mezőgazdaságban dolgozók, tengerészek, halászok, arató munkások, kertészek) között.

Hawaii-on betiltottak bizonyos kémiai fényvédőket, amelyek a kutatások szerint hozzájárulnak a korallok színtelenedéséhez, végső soron pusztulásához. A hawaii hatóságok két hatóanyagot pécéztek ki, az oxibenzont és az octinoxátot, ezek károsítják a legjobban a korallokat. Érdekes egybeesés, de ez a két kémiai fényvédő az, amely az emberre is a legveszélyesebb, mégis kifejezetten elterjedtek a naptejekben.
Az oxibenzon és az octinoxát a vizsgálatok alapján endokrin-diszruptorok, vagyis megzavarják a belső elválasztású mirigyek működését, magyarán megbolygatják a hormonháztartásunkat. Az oxibenzon és az octinoxát a pajzsmirigyhormonok és a nemi hormonok háztartásába is beleszólnak, tudományos vizsgálatok szerint antiandrogén hatásuk miatt a serdülő fiúk tesztoszteronszintjét szignifikánsan csökkentik, az octinoxát pedig megváltoztatja az ösztrogéntermelés ciklusát.

Laboratóriumi vizsgálatok igazolják, hogy ezek az összetevők felszívódva koránt sincsenek jó hatással bőrünkre és szervezetünkre:

 • irritálhatnak
 • gyulladáskeltőek lehetnek
 • allergizálhatnak
 • összefüggésbe hozhatóak a hormonális egyensúly felborulásával

A legtöbbet vitatott, széles körben elterjedt oxybenzone jellemzői:

 • 1-9%-ban szívódik a bőrbe
 • kimutatható az anyatejben
 • ösztrogénszerűen viselkedik, tehát beavatkozik a hormonrendszer működésébe
 • összefüggésbe hozható az endometriózissal
 • szabadgyököket szabadít fel, ami sejtkárosodáshoz vezethet
 • megváltoztatja az állatok sperma előállító képességét
 • a szintén sok fényvédő krémben használt octinoxate (octylmethoxycinnamate) és homosalate szintén beavatkozik a hormonrendszer egyensúlyába és szintén kimutatható az anyatejben.

A 4-Methylbenzylidene Camphor bőrirritációt és allergiát válthat ki, ösztrogénszerűen viselkedik és pajzsmirigy alulműködést okozhat. Jelenleg nem engedélyezett a használata kozmetikai összetevőként Japánban és az USA-ban. Ezen kívül kiemelten fontos,  hogy fürdésnél belemosódnak a vízbe és ezzel visszafordíthatatlan károkat okoznak a tavak, tengerek, óceánok élővilágában. Emiatt számos országban be is tiltották a kémiai fényvédőt tartalmazó naptejeket és szerencsére ezt a nemzetközi szervezetek is egyre komolyabban veszik, így ezen országok száma évről évre nő.

Ha ez mind igaz, akkor miért használják még mindig a kémiai fényvédőket?

Mert nem képez opálos-fehér bevonatot a bőrön, így eladhatóbbá teszi a terméket. Mert nagy mennyiségben, könnyen hozzáférhető és sokkal olcsóbb, mint a fizikai fényvédő szerek. Alacsonyabb előállítási költség, magasabb profit. Ne gondold, hogy a kozmetikai iparnak fontos az egészséged, viszont a pénzed annál inkább.

A Nap káros hatásai elleni leghatékonyabb védelem, ha igyekszünk minél kevesebb időt tölteni a déli tűző napon. Keressünk árnyékot, napozzunk kora délelőtt és késő délután. Használjunk fizikai fényvédővel ellátott, természetes anyagokat tartalmazó napozó kozmetikumokat! Semelyik naptej nem csodaszer, csupán megnöveli a napon tölthető idő hosszát. Percekről tíz percekre. A SPF (faktorszám) önmagában nem jelent egész napos védelmet, csak valamivel hosszabb időt tölthetünk a napon leégés nélkül. Például ha 10 perc alatt leégsz, akkor SPF30 naptejjel 300 percet tartózkodhatsz a napon leégés nélkül., elvileg… Ez függ a bőrtípustól, az alapszínétől, az előnapozás mértékétől is. Nyáron, különösen azokon a napokon, amikor rendkívül erős az UV-sugárzás, a legjobb árnyékban maradni, vagy UV-védő ruházattal védeni testünk lehető legnagyobb hányadát.

Kémiai fényvédők listája:

 • 4-Methyl-Benzylidencamphor (4-MBC vagy MBC)
 • Octyl (Ethylhexyl) Methoxycinnamate (OMC)
 • Homosalate (Homomenthyl-salicylat vagy HMS)
 • Octyl-Dimethyl-Para-Amino-Benzoic -Acid (OD-PABA)
 • Benzophenone-1, Benzophenone-2, Benzophenone-3 (oxybenzon)
 • 3-Benzylidencamphor
 • Octorylene
 • Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine (bemotrizinol vagy Tinosorb S)
 • Butyl Methoxydibenzoylmethane (avobenzone)
 • Drometrizole Trisiloxane
 • Ethylhexyl Triazone
 • Ethylhexyl Salicylate (octyl salicylate vagy octisalate)
 • Ethylhexyl Methoxydibenzoylmethane
 • Octynoxate
 • Phenylbenzimidazole Sulfonic Acid (ensulizole)
 • Sodium Phenylbenzimidazole Sulfonate
 • Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate
 • Diethylhexyl Butamido Triazone
 • Mexoryl SX (Ecamsule)

Itt találod azokat a napozáshoz ajánlott kozmetikumokat, amiket biztonsággal használhatsz, mert nem tartalmaznak kémiai fényvédőt!