Természetes praktikák fogzás esetén:

 • Osanit komplex homeopátiás szer (Xylit hipromellozzal, Magnesium phosphoricum C6, 8g Calcium carbonicum ‘Hahnemanni’ C8, 8g Ferrum phosphoricum C8, 8g Chamomilla D6, 38g Calcium phosphoricum D12): minden fél órában nyolc golyócska adható a fogzási időszakban lévő gyerekeknek. Ha a fájdalmak kimondottan erősek, akkor a szer gyakrabban is használható, és minden negyed órában adható az előbbi mennyiség. Ha a fájdalom csökken, akkor ezzel arányosan csökkenthető az adagolás.
 • Viburcol homeopátiás végbélkúp
 • Ibolyagyökér rágóka
 • Hűthető rágóka
 • Stadelmann fogolaj
 • Borostyán nyaklánc (csak biztonságos helyről vásárold!)
 • Fogíny masszázs kézzel

dr. Kürti Katalin gyermekgyógyász-homeopata „Homeopátiás zsebkönyv” című könyvéből: A leggyakrabban használt, egykomponensű homeopátiás gyógyszerek felsorolása fogzás esetén:

● Aconit (sisakvirág)
A többnyire éjszaka, hirtelen kezdődő, erős fájdalmakat magas láz kísérheti. A baba nagyon nyugtalan, bőre, nyálkahártyái szárazak, öklével dörzsöli az ínyét. Nemcsak a fájdalom, de az ízérzés zavara (mindent keserűnek érez) miatt sem akar a csecsemő szopni, elutasíthatja az anyatejet, a tápszert, sőt a vizet is.

● Apis (háziméh)
A fogíny, de sokszor a nyelv is duzzadt, sötétrózsaszín. A fájdalom hideg folyadék ivása, lehűtött rágóka szopogatása mellett csökken.

● Belladonna (maszlagos nadragulya)
A fájdalom intenzív, a láz magasra szökik, a fogíny erősen gyulladt, égővörös. A baba nagyon nyugtalan, arca kipirult, pupillája kitágult, bőre verejtékes.

● Borax (nátrium-tetraborát)
Akkor adhatjuk ezt a homeopátiás szert, ha a fogzást szájpenész, vagy afták megjelenése kíséri. Ez utóbbiak nagyon fájdalmasak, emiatt a baba nem akar szopni. A gyermek kézben megnyugszik, de már miközben letesszük, azonnal újra nyugtalanná válik. Ennek a szernek az is jellemzője ugyanis, hogy a lefelé irányuló mozgás félelmet vált ki, és a tünetek rosszabbodását okozza.

● Calcium carbonicum (kalcium karbonát)
Kövérkés, sápadt, fázós, mégis könnyen megizzadó csecsemők, akik már a szopás időszakában érzékenyek a tehéntejre. Az édesanya által elfogyasztott tej- és tejtermékek a babánál emésztési panaszokat és ekcémás tüneteket okozhatnak. A kutacsok későn záródnak. A lassabban történő mozgásfejlődés mellett a fogzás is kései és lassú. Fogzás idején hasmenés és hurutos tünetek jelentkezhetnek, az egyébként nyugodt, kiegyensúlyozott baba nyugtalanná, síróssá válik.

● Calcium fluoricum (folypát)
Azoknak a babáknak lesz ez a szere, akiknél csontosodási zavarok mellett a fogzás is lassú. A fogak nem a szokásos sorrendben bújnak elő, szám feletti fogak jelenhetnek meg, vagy éppen az előírtnál kevesebb lesz a fogak száma. Az előbújó fogak gyorsan szuvasodnak.

● Calcium phosphoricum (kalcium foszfát)
A vékony, mozgékony, a környezet iránt élénken érdeklődő, fázós, lassan záródó kutacsú, fogzás idején kifejezetten nyughatatlan, nyűgös, hasmenésre hajló csecsemők fogzási fájdalmának enyhítésére ajánlott homeopátiás szer. A fogak áttörése náluk is gyakran kései és lassú.

● Chamomilla (orvosi székfű, kamilla)
A fájdalomra szélsőségesen érzékeny, a fájdalomtól ingerlékeny és dühös babák szere ez. A csecsemő a méregtől kivörösödik, megizzad, sír, vagy inkább ordít a fájdalomtól. Szélsőségesen nyugtalan nappal és éjjel is, semmivel sem lehet a kedvére tenni. Bármivel próbálkozunk, kudarcot vallunk vele. Ideig-óráig csak az segít, ha a babát, felvesszük, járkálunk vele, közben rázogatjuk. Amint ezt abbahagyjuk, még le sem tettük, máris vigasztalhatatlanul, újra üvölteni kezd. Az ilyen babák minden tünete rosszabbodik melegtől. A fogzást gyakran kíséri hasfájás és hasmenés: a széklet emésztetlen, zöldes, nyálkás.

● Coffea (coffea cruda – nyers kávé)
Az egyébként is élénk, érdeklődő, könnyen izgalomba jövő, nehezen elalvó gyermek fogzás idején még hosszasabban hánykolódik, képtelen elaludni a heves fájdalomtól. Bármilyen hideg dolgot szívesen a szájába vesz, mert ez enyhíti a fájdalmát. Amikor azonban a szóban forgó tárgy a szájában átmelegszik, kiköpi azt.

● Dulcamara (ebszőlő)
A fogzást hurutos tünetek (köhögés, fülgyulladás, torokgyulladás) és hasmenés kísérheti.

● Kreosotum (bükkfakátrány)
Nagyon fájdalmas fogzás. A gyermek még álmában is fel-felsír a fájdalomtól. Az íny gyulladt, kékesen elszíneződött, könnyen vérzik, a lehelet kellemetlen szagú. A fájdalom fokozódik afták megjelenése miatt. A fogak az áttörést követően feketén elszíneződnek, igen gyorsan szuvasodni kezdenek.

● Mercurius solubilis (higany)
Jellemző a fokozott nyálképződés ellenére fellépő erős szomjúság, valamint a bűzös lehelet. A nyelv duzzadt, sárgás-szürke lepedékkel fedett. A nyaki nyirokcsomók megnagyobbodottak, érintésre érzékenyek. A fogzási fájdalom éjszakai fokozódását izzadás kíséri.

● Plantago (széleslevelű útifű)
Fog-és fülfájás, idegi eredetű fájdalmak csillapítására használatos homeopátiás szer. A fogzási fájdalom a fülbe sugározhat. Alacsony, tehát D12-C12 alatti potenciák használata javasolt. Külsőleg a szer őstinktúráját, más néven anyaoldatát a fogínybe dörzsölve használhatjuk a fájdalom enyhítésére.

● Podophyllum (rucatalp)
A fogzást hasfájás és hasmenés kíséri. A bűzös, híg, fröcskölő széklet kifolyik a pelenkából. A székletürítés előtti görcsös fájdalom csökken, a hangos bélkorgások csendesednek székelés után.

● Pulsatilla (kökörcsin)
A gyermek nyűgös, sírós, állandóan fel kell venni, mert karba, ölbe kívánkozik. A testi közelségtől, az ölelgetéstől megnyugszik. Friss, hűvös levegőn csökkennek a fájdalmak.

● Rheum (kínai rebarbara)
A fogzást hasmenés kíséri. Az egész gyermekből és minden váladékából, legyen az nyál, verejték, beleértve a székletet is átható, savanyú szag árad. Már a szobába belépve megérezzük ezt, és először azt gondolhatjuk, hogy a baba talán bukott, vagy hányt.

● Silicea (kovasav)
Étvágytalan, sovány, puffadt hasú, emésztési zavarokkal (elsősorban a tehéntejre reagálnak érzékenyen), székrekedéssel küzdő, főként a fején és a nyakán, valamint a talpán izzadó csecsemők szere ez. A baba gyakran magát az anyatejet is elutasítja. Gyakran így tesz a későbbiekben a tehéntejjel is. A fogzás kései és lassú, jellemző a korai fogszuvasodás.

Hogyan adjuk a homeopátiás szert a babának?

A fent felsorolt valamennyi szere vonatkozó általános adagolási javaslat

● Adagolás: 1-2 napig napi háromszor, majd 1-2 napig napi kétszer, majd naponta egyszer.
Adagonként 2 golyócskát forralt-lehűtött-, vagy babavízben feloldunk és műanyag kiskanállal vagy szemcseppentővel, esetleg fecskendővel juttatjuk lassan a baba szájába, akár több részletben.
● Potencia: alacsony vagy közepes, tehát maximum D30–C30.
● Fontos: ha 2-3 napon belül nem észlel javulást, ne folytassa a szer adását! Kérje homeopátiás orvos tanácsát!
Ha javulás van, akkor először csökkentse az adás gyakoriságát, majd hagyja el a szert.

Egyéb homeopátiás adagolási útmutatók:

 • Ne csak este, lefekvés előtt add a babának a golyócskákat! A homeopátiás szerek az immunrendszert mozgósítják a kellemetlen tünetek megszüntetése érdekében, ezért lehetőleg nap közben többször is kapja a kicsi a szert.
  3-szor 1 golyó félóránként, majd 2 óra szünet következzen. Ha nem javulnak a tünetek 1 óránként, ha javulnak, 2 óránként kell újabb 1-1 golyócskát adni. A fog áttöréséig, naponta háromszor 1 golyót kell adni. A golyókat mindig műanyag kanálban vízben feloldva kell adni. Ne érjen hozzá semmilyen fémhez (pl. a gyűrű az ujjadon), mert a fém hatástalanítja a golyókat!
 • Oldjunk fel napi 5-10 golyócskát (a kiválasztott szerekből összesen) kb. 0,5 deci vízben, és adagoljuk naponta többször, műanyag kiskanállal vagy műanyag fecskendővel.