• A tök nyersen való fogyasztása után a szerves só, illetve nátrium, a vérbe kerülve, emeli a vér só tartalmát, valamint csökken a vér cukortartalma, ezáltal enyhíti a hiperaktivitás tüneteit is.
  • A zöld tökben az ásványok elosztása (nátrium, szelén, mangán, réz és cink) megfelel annak, hogy egymást támogatva jobban fel tudjanak szívódni. Ez teszi lehetővé a kalcium hatékony felszívódását is, így a csontritkulás megakadályozását. A nátrium tartalom lehetővé teszi, hogy a tök-lé fogyasztása hatására a tört csont hamarabb begyógyul, sikeresebben forr össze.
  • Ha a testben van elegendő szerves só, nem jelent gondot a testnedvek előállítása, ilyen nedv a szánkban a nyál. Ha nincs elegendő nyál, kiszárad a szánk, szomjúságot érezünk. Ilyen a gyomorsav, a hasnyálmirigy is termel három féle nedvet, a belekben is megtalálható az emésztési nedv.
  • Purin tartalma igen alacsony, ezért köszvényes betegeknek kifejezetten javasolt.
  • Magas szöveti-víz tartalma kiváló folyadékforrás.