A cím direkt hibás, hiszen a Föld nevű bolygó még több millió évig meg fog maradni, inkább így kellene megfogalmazni: Miért nincs megoldás az emberiség megmentésére?

Addig, amíg nem következik be teljes szemléletváltás az emberiség döntő többségénél, addig semmi esély nincs arra, hogy fényes jövőt érjünk meg. Mert mik is okozzák a valódi problémákat?

Az első és legfontosabb, hogy azoktól várjuk a megoldást, akiknek semmi érdekük nem fűződik hozzá! Hiszen ha a vezető politikusokat, gazdasági döntéshozókat kicsit is érdekelné a Föld tisztasága és az emberiség egészsége, akkor már régen megálljt tudtak volna parancsolni a pusztulásnak. Nem kellene tizenéves fiataloknak az ENSZ-ben felszólalni, nem kellene pár ezres tömegekkel tüntetést szervezni, nem kellene közéleti szereplőknek kiállni, hiszen mindenki pontosan tudja, hogy ezzel nem sokat lehet elérni. Azért, mert felhívjuk a figyelmet egy problémára, attól még az nem oldódik meg! Vagy valaki komolyan gondolja, hogy ezek az aktivisták fogják rádöbbenteni a bársonyszékben ülőket arra, hogy baj van? Ezeknek hatására fognak gyorsan észbe kapni és megszüntetni mindazt, ami a hatalmukat, pénzüket táplálja? Maximum pár napig vezércikkek jelennek meg a témáról, ami önmagában egy csapda! Hiszen azt gondolhatod, hogy ha már az újságban, a híradásokban, a közösségi médiában ennyit szerepel a globális probléma, akkor nyugodtan hátra lehet dőlni, mert a világ felfigyelt, ott kering a köztudatban, most már biztosan nagy előrelépések lesznek. És mi történik igazából? SEMMI!!!

És vajon a tüntető tömeg tagjai, a híres emberek, az alapítványok mit tesznek a mindennapi életükben azért, hogy az élet megmenthető legyen? Nem vásárolnak multi cégeknél, nem vesznek szemetet, maguk termelik a zöldséget, nem dohányoznak, nem isznak műanyag palackos vizet?? Biztos vannak, akik komolyan gondolják és minden tőlük telhetőt megtesznek az általuk képviselt célokért, mindenkinek magával kell elszámolnia.

Be kell végre látni, hogy nem azok fogják a megoldást kínálni, akik létrehozták! Hiszen ők továbbra is:

 • 2 évente lecserélt új autóban szeretnének utazgatni
 • mindenhova környezetszennyező magánrepülővel mennek
 • jogosan félve a támadásoktól felfegyverzett biztonsági szolgálattal veszik körül magukat
 • támogatják a génmódosított növények termesztését
 • még több gyógyszernek álcázott készítményt akarnak eladni busás haszon reményében
 • bizonyítottan káros vegyszerekkel kísérleteznek rajtunk
 • fillérekért előállított, de nagy haszonnal eladható, a bőrt és az egész szervezetet tönkretevő kozmetikumokat kínálnak, amikre nincs szüksége senkinek, csak a reklám tukmálja ránk
 • tápanyagban szegény, de emészthetetlen adalékanyagokban bővelkedő műételeket gyártanak
 • kizsákmányolják az állatokat, olyan életkörülményeket alkotva nekik, amitől ők egy hét alatt kimúlnának
 • teleszórják a földet növényvédő, de embert és méheket, hasznos rovarokat betegítő szerekkel
 • használhatatlan, eldobható, gyorsan megunható és elromló vackokat gyártanak, amik hamar kidobásra kerülnek
 • mindent külön becsomagolnak, ami további szemét hegyeket hoz létre
 • kecsegtető ajánlatokkal eladósítják az embereket, sokakat sajnos egy egész életre
 • olyan munkahelyeket teremtenek, ahol lélektelen robotokként kell dolgozni
 • a gazdasági növekedésre helyezik a hangsúlyt, miközben már rég túltermelés és felesleges termékgyártás folyik a világon
 • nem figyelnek az iható vízkészletre: nem zárnak be olyan üzemeket, amik a természetes vizekbe ürítik a szennyüket, nem tartják karban a víztározókat, vízvezetékeket
 • felégetik az erdőt, amit milliárdos költséggel lehet csak nagy nehezen eloltani
 • kivágják az éltető fákat, majd álszent módon ültetnek helyette csemetét, ami majd 10-20 év múlva ad árnyékot és oxigént (ha életben marad)
 • tétlenül nézik a nyomortanyákat, a mélyszegénységet, miközben felfoghatatlan összegeket költenek hadiparra, utazgatásra, értelmetlen protokoll tárgyalásokra, politikai kampányokra…

Tényleg ezektől az emberektől várod, hogy megoldják a világ, a Föld, a szegénység, a környezetszennyezés problémáit?

Szinte vég nélkül lehetne sorolni azokat a tényezőket, ami miatt értelmetlen azokra bízni a sorsunkat, akiket a legkevésbé sem érdekel. Sokan a mai fiatal generációban látják a megváltást. De őket ki neveli fel, mire tanítjuk őket, kitől veszik a példát? A szülőktől, a felnőttektől! Persze nagy befolyással vannak a barátok, ismerősök, és főleg az internet!  Utóbbi vajon mire sarkall? Hogy vásárolj, fogyassz minél többet, legyen menő telefonod, divatos ruhád, ismerd és lájkold a lehető legtöbb önjelölt sztárt. Összeszorul minden jó érzésű és értelmes ember gyomra, amikor gyerekeket lát mérgező dobozos energiaitallal, miközben folyamatosan a mobiltelefont bámulva mennek az utcán, mint egy zombi. Ők hogyan mentik meg a világot? Csak úgy sikerülhet, ha minél több fiatal áll a jó ügyek mellé, és a saját életével is bizonyítja, hogy komolyan gondolja.

A világ más részein viszont a mérhetetlen nyomor az, ami nem engedi a fiatalokat kitörni. A sorsukba beletörődve élik az életüket vagy épp menekülttáborokban sínylődnek. Nekünk szerencsénk van, mert itt Európában van lehetőségünk, ha kihasználjuk!

És most jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mi a megoldás? TE vagy a megoldás!!! És ÉN vagyok a megoldás!!! És MI vagyunk a megoldás!!! És ez nem csak egy elcsépelt frázis! Hiszen az előzőekből láthattad, hogy nem számíthatunk azokra, akiknek lehetősége lenne könnyedén megoldani a helyzetet. Ne hagyd, hogy elhitessék veled, hogy már akkora a baj, hogy csak a nagyhatalmakon múlik minden, különben “mindmeghalunk”. NEM!!! Sokkal többen vagyunk mi, hétköznapi emberek és ha mindenki megteszi a magáét, akkor vissza fog állni az egyensúly. Nem azzal kell a továbbiakban foglalkozni, hogy ki mit nem tesz meg és miért, hanem azzal, hogy mi mit tehetünk! Mert a mások hibáztatása, a halogatás, a másra várás soha nem hozott még semmiben előrehaladást. Soha nem vállalhatunk más tettéért felelősséget, kizárólag a sajátunkért! Sokan azért nem látják ebben a témában a “sok kicsi sokra megy” elvet, mert elhiszik, hogy ők csak egy csepp a tengerben. Ami igaz is, de ha te nem teszel semmit magadért, akkor hogyan várhatod el, hogy másoknak fontos legyél? Ha te nem neveled a gyerekeidet az élet szeretetére, a környezet védelmére, akkor ki? A TE kezedben is ott a jövő!

Szóval mit tegyél? Hogyan segíthetsz magadnak, a környezetednek, az emberiségnek, a Földnek?

 • Csak olyan dolgot vegyél meg, amire valóban szükséged van. Ezen mindig érdemes elgondolkodni, mielőtt a pénztárhoz indulsz.
 • Ne higgy a reklámoknak, ne vásárolj hirdetés alapján, csak tudatosan.
 • Igyekezz minél természetesebb ételeket fogyasztani,  vásárolj helyi termelőktől, járj piacra, közelben lévő üzletbe a multi bevásárlóközpontok helyett.
 • Ne használj egyszer használatos, eldobható műanyagot.
 • A bevásárlásnál vigyél magaddal szatyrot, dobozt, amibe a kimért élelmiszert bele tudod tenni. A csomagolásokat ne dobd ki azonnal, gondolkozz el azon, hogyan lehetne a háztartásodban hasznosítani.
 • Ha van kerted, akkor termelj meg magadnak minél több élelmet. Ha nincs, akkor a szobában, teraszon, erkélyen is lehet cserépben haszon- és dísznövényeket nevelni.
 • Amikor csak teheted járj tömegközlekedéssel vagy telekocsival, akár meg is szervezheted a környékeden ezt.
 • Ne használj káros vegyszereket, felesleges tisztítószereket, ezek helyett alkalmazz természetes szereket: ecet, citromsav, szódabikarbóna, mikroszálas kendő, öko mosó-és öblítőszer.
 • Csak indokolt esetben szedj gyógyszert, nézz utána az egészségmegőrzés módszereinek, hogy minél tovább élhess megelégedve.
 • Mivel a kozmetikumokat a bőrödre használod, majd ezt lemosod, így nagyon fontos, hogy csak természetes készítményeket alkalmazz. Napozáskor a vizekbe kerülnek a napozószerek, amik nagyon megterhelik a környezetet, azért ebből is kizárólag bio minőségűt válassz.
 • Olyan helyen dolgozz, olyan munkát vállalj, ami nem a multi cégek vezetőit teszi még hatalmasabbá, hanem van igazi értelme annak, amit csinálsz.
 • A választásokon csak olyan emberre szavazz akiről biztosan tudod, hogy téged is képviselni fog. (Ha csak ezt betartanák az emberek, akkor szerinted mi lenne a sorsa a mai uralkodóknak?)
 • Olyan tulajdonságokat erősíts magadban, mint például: segítőkészség, tenni akarás, önzetlenség, hálaadás.
 • Ha szokásod a közösségi médiában (vagy az életben) való panaszkodás, negatív kritika, haragos kommentelés, akkor erről szokj le. Csak magadat mérgezed vele.
 • Nézz körül a lakóhelyeden, hogy milyen másokat segítő, környezetvédő szervezetek vannak, támogasd a munkájukat vagy hozz létre te csoportokat, szervezz meg hasznos tevékenységeket.
 • Találd meg azokat a lehetőségeket, amikkel élhetőbbé tudod tenni a saját kis világodat. Magaddal kezdd a változást, utána jöhet a családi reform, gyerekek helyes irányba való nevelése és a tágabb környezet segítése.

Ezekkel az apró figyelmességekkel az egész világot egyedül nem tudod megmenteni, de ha minél több ember teszi ugyanezt, akkor eredményt lehet elérni. Gondolj bele a következőbe! Ha senki nem dolgozna szennyező gyárakban, nem venné meg az ócska és káros termékeket, nem dobálná el a szemetet, nem támogatná a hatalom- és pénzéhes embereket, akkor lehetséges lenne elkerülni a katasztrófát. Higgyünk benne, tegyünk érte! Legalább magunk és gyerekeink miatt. Csak rajtad áll, hogy homokba dugod a fejed vagy hajlandó vagy lépéseket tenni!

Írd meg nekünk, hogy miket tettél idáig, miket tervezel a jövőben, milyen lehetőségeket látsz a fentieken túl arra, hogy jobbá, szebbé tegyük a világot! Erről szól majd a következő blog, hogy tényleg van remény…