Ha télen is szeretnénk az évszaknak megfelelően táplálkozni, abból válogatni ami a piacon vagy szerencsés esetben a pincénkben található, lehetőségeink korlátozottabbak az év többi időszakához képest. Legújabb hétvégi ajánlónkban próbáltam jelenleg is kapható alapanyagokból készült ételeket választani. A másik szempont az egyszerűség volt.

Minestrone-leves

minestrone-leves

Az utóbbi hónapban kétszer is volt hétvégén, azt hiszem ez lesz az idei tél slágere nálam.

Hozzávalók: 4-5 sárgarépa, 1 fehérrépa, 1 zeller, 1 kis fej kelkáposzta, 1 vöröshagyma, 1 kis üveg sűrített paradicsom, 2 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál kókuszolaj, víz, bazsalikom, oregánó, só, 1 evőkanál finomítatlan nádcukor.

Egy nagy lábasba beleteszem a zsiradékokat, majd a vékony csíkokra vágott zöldségeket. Nagyon pici vizet öntök rá, az egészet átforgatom, majd pár percig párolom. Utána hozzáadom a paradicsompürét, a fűszereket és a többi hozzávalót. Addig főzöm, amíg a zöldségek már megfőttek, de picit roppanósak. Külön lábasban kifőzök spagettitésztát, melyet tálaláskor kínálom a kész leves mellé. A végén még reszelt sajttal díszíthetjük, ízesíthetjük (ha nem vagyunk vegánok).
Ebéd közben felidézhetjük itáliai emlékeinket, vagy hallgathatunk olasz zenét – korosztálytól függően – Adriano Celentanot, Toto Cotugnot esetleg Laura Pausinit…

Rakott karfiol (vegán)

vegan-rakott-karfiol
Mivel igyekszem kerülni a tejtermékeket, ezért a hagyományos rakott karfiol receptjét alaposan át kellett alakítanom. Még számomra is meglepően finom lett a végeredmény.

Hozzávalók: 1 fej karfiol (méretét attól tegyük függővé, hány emberre főzünk), olívaolaj, 2 fej vöröshagyma, barnarizs (mennyisége szintén személyfüggő), kurkuma, himalája só, petrezselyem, ½ bögre napraforgómag, 1 doboz rizstejszín, 1 gerezd fokhagyma, víz.

A karfiolt rózsáira szedem, majd egy nagy edényben kb. 6-8 perc alatt a forrástól számolva (ne legyen túl puha, mert utána még sütőbe is kerül) megfőzöm. Egy másik edénybe olívaolajat, egy pici vizet, apróra vágott hagymát teszek, kicsit dinsztelem. Hozzáadom a barnarizst két és félszeres vízzel, ízesítem sóval, kis kurkumával, a végén petrezselyemmel.

Amíg a karfiol és a rizs a tűzhelyen fő, elkészítem a magtejfölt. A napraforgómagot ledarálom kávéőrlőn, hozzáadok kb. másfél csésze vizet, egy doboz rizstejszínt, 1-2 evőkanál olívaolajat, sót, 1 gerezd apróra vágott fokhagymát. Az egészet alaposan összekeverem. Közepesen sűrű öntetet kell hogy kapjunk. Ha véletlenül túl híg lett, 1-2 evőkanál darált maggal még sűríthetjük.

Egy nagyobb jénai edénybe rétegezzük az összetevőket ebben a sorrendben: alulra a fűszeres-hagymás rizs, kicsit meglocsolom a „tejföllel”, ráteszem a karfiolokat, majd végül az egészet leöntöm a magtejföllel. Sütőben az egészet összesütöm, addig amíg a teteje kissé meg nem pirul.

Almás pite tönkölyliszttel

almaspite
Hozzávalók: 40 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 1 káváskanál szódabikarbóna, 10 dkg kókuszolaj, 7-8 nagyobb alma, 3-4 evőkanál méz, 1-2 evőkanál citromlé, 1 mokkáskanál fahéj.

A tésztához a tönkölylisztet, a szódabikarbónát, a kókuszolajat, a mézet, körülbelül 1 dl vizet összekeverem. Jól átgyúrom, pihentetem, amíg a töltelék el nem készül. Utána 7-8 nagyobb almát meghámozok, mindet lereszelem. Hozzáadom a mézet, egy kis citromlét, a fahéjat, az egészet jól elvegyítem.

A tésztát vegyük ketté. Lisztezett deszkán kinyújtom az egyik felét a tepsi méretére. Én 26 cm-eset használok. A formát vékonyan kiolajozom, majd belisztezem, és a tésztát beleteszem (a deszkán rátekerhetjük a nyújtófára, így könnyebb áthelyezni). A tölteléket belesimítom. Kinyújtom a tészta másik felét, a tetejére illesztem, a tészták széleit összenyomom, hogy a töltelék ne látszódjon ki. Villával átböködjük a tetejét, majd előmelegített sütőben, kis lángon készre sütjük, amíg a teteje kissé meg nem pirul (sütőtől függően kb. 40-50 perc).

Mint az a fotón látszódik, nem lett tökéletes. Hát, az történt, hogy nem sikerült a tetejét szépen beborítani. Sokat nem foglalkoztam ezzel, hiszen ilyen és ehhez hasonlók időnként előfordulnak. Van olyan is néha például, hogy a készülő tortából pohárkrém lesz a széteső piskóta miatt. 🙂 Nem ezek a fontos dolgok, hanem az, hogy a főzést is szívből, kreatívan csináljuk. És menet közben tudjunk bátran módosítani, újragondolni! Mint az életben 🙂

Tóth Tibor
termeszetestalpmasszazs.hu