Bár hagyományosan Húsvétkor szoktunk tojást festeni, de természetes módszerekkel készítve bármikor tehetünk színes főtt tojást az asztalra.
Természetes színezékek:
- zöld: csalán, spenót, petrezselyem, algapor, zöld rügyek
- lilásbordó: cékla
- narancssárga: kutyatej gyökere, őrölt pirospaprika (1 kislábos vízbe 4-5 evőkanál pirospaprikát teszünk, 20 percig forraljuk, majd beletesszük a tojásokat és még 10 percig főzzük)
- sötétlila: bodzabogyó, kék szőlő leve
- sárga: körömvirág, kurkuma, curry
- fekete: dióburok, diólevél (ezt a tojást nem tanácsos megenni)
- napsárga: vöröshagyma+timsó
- piros: festőmályva
- barna: kávé
- kék: áfonyalé, ibolya virágok, lilahagyma héja, főtt-kihűlt vöröskáposztalé (Az apróra vágott vörös káposztára annyi vizet öntünk, hogy ellepje, körülbelül fél óráig főzzük, majd a vizet lehűtjük és beletesszük a tojásokat. A vöröskáposzta leve kékre festi a tojásokat, de csak akkor, ha hidegen helyezzük bele azokat.)
- bíbor: fehérhéjú tojás áfonyalében áztatva
Tojás színezésének módszerei, próbáljuk ki, hogy melyik válik be jobban:
- Tegyük a tojásokat a természetes színezékkel és kis ecettel együtt annyi vízbe, hogy bőven ellepje, majd főzzük 10-15 percig és hagyjuk benne kihűlni.
- A színezéket ecettel tegyük vízbe, forraljuk fel, főzzük 10-15 percet, áztassuk a lében a frissen főtt tojásokat legalább 1 napig (tegyük hűtőbe).
Mintás tojás:
Szorosan tegyük nylonharisnyába kötve a tojást úgy, hogy rátapasztunk nedves zöld növényeket, leveleket, és vörös vagy lilahagyma héjakkal teli lében főzzük 1 órán át. Hagyjuk benne kihűlni, majd szedjük ki a harisnyából. Barna tojásaink lesznek, ha más színűt szeretnénk, akkor a fenti természetes színezékekből válasszunk.