Azt már sokan, sok helyen megírták, és szerintem már mindenki tudja, hogy a torma kiváló vírus illetve baktériumölő hatással rendelkezik. Fogyasztása ajánlott felső légúti illetve húgyúti fertőzések esetén is. Írásom nem is erről fog szólni, inkább a házi tormakrém készítéssel kapcsolatos tapasztalataimat szeretném megosztani.

torma-01

De hogy miért is „gyártom” már évek óta saját magam?

Ha megnézzük a boltokban kapható termékek üvegén az összetételt, meglepő dolgokat találhatunk a listán. Kezdve azzal, hogy a vásárolt mennyiségnek csupán negyvenhat százaléka torma. Található még benne: módosított kukoricakeményítő, étkezési só, étkezési sav (citromsav), stabilizátor (guármagliszt, szentjánoskenyérmag-liszt, xantán gumi), tartósítószerek (kálium-metabiszulfit, kálium-szorbát), tejfehérje. Pedig én tormát szeretnék enni! Korábban kóstoltam pár üzletben kaphatót, de még a „papíron” legerősebb is messze elmarad az otthon készítettől. Nyilván így a kedvező hatása is.

Hogyan kezdődött? Hát sírva…

Vettem a piacon egy szép nagy tormát, majd elkezdtem lereszelni a konyhában. Nagyon durva volt! Égett a szemem, folyt a könnyem és az arcomból gyakorlatilag minden. De nézzük pozitívan, tisztulási folyamatnak mindenképpen jó volt. Aztán kezdtem fejlődni. Nyitott ablak, úszószemüveg.

Segédeszközök torma feldolgozásához

Segédeszközök torma feldolgozásához

Az erőteljes illat még mindig igencsak megnehezítette a folyamatot. Gázálarc pedig nem valószínű hogy a háztartások többségében alapvető felszereltség lenne, nálam sem.

Végül úgy gondolom, hogy megtaláltam a legjobb megoldást.

Egy közepes méretű tormát zöldséghámozóval megpucolok, kicsit átöblítem hideg(!) vízzel, majd karikákra vágom. Az így kapott darabokat beteszem az üvegkelyhes turmixba (jégaprításra is alkalmas – ez az erőssége miatt érdekes), felöntöm az előzetesen elkészített egy pohár ecetes (biológiailag erjesztett 20%-os ecet) vízzel (1/10 rész ecet, 2 kávéskanál nádcukor, a többi hideg(!) víz). Majd elindítom a turmixot és pépesre darálom. És már csak az üvegbe átmerést kell túlélni. Ne hajoljunk fölé! Bár ha szeretnénk egy kis anatómiai kísérletet, óvatosan beleszagolhatunk. Garantáltan érezni fogjuk hogy hol is találhatók az arc- illetve homloküregeink…

Többször jeleztem hogy fontos a hideg víz. Ez azért érdekes, mert hő hatására csökken a torma ereje illetve az amúgy magas c-vitamin és hatóanyag tartalma. Ajánlott inkább többször kevesebbet (1-2 kis üveg) készíteni.

Sokan a húsvéttal kötik össze a torma fogyasztását, pedig érdemes egész télen fogyasztanunk, természetesen mértékkel.

Tóth Tibor

Forrás: http://termeszetestalpmasszazs.hu/konnyek-a-konyhaban