• Ízületi gyulladás esetén kötelező a fogyasztása, elősegíti a húgysav távozását.
  • Baktérium és vírusölő, köhögés, nátha ellen jó hatású, tisztítja a tüdőt, oldja a letapadt nyákot.
  • Serkenti a veseműködést, hólyaggyulladás esetén kiírtja a kórokozókat.
  • Cukorbetegség esetén különösen ajánlott, szabályozza a vércukorszintet.
  • Gátolja a vér besűrűsödését, a vérrög képződését.
  • A zsíros szalonnát remekül kompenzálja a hagyma gyógyhatása, segíti a zsír emésztését, megakadályozza annak lerakódását.
  • Jótékonyan hat az emésztésre, mivel fokozza az emésztőnedvek termelődését.
  • Kénvegyületei gátolják egyes tumor sejtek növekedését (nyelőcső, gyomor, vastagbél, tüdő).
  • Külsőleg: ízületi fájdalmakra, pattanásokra, csípésre, égésre.
  • Pozitív hatású az idegrendszerre, a szellemi kifáradásra, serkentőleg hat az agyműködésre.
  • Rendkívüli melegítő hatása van, ezért lázas betegeknek ne adjuk!
  • Paracelsus azt mondta róla: “A hagyma olyan értékes, mint egy egész patika”.
  • A nyers hagyma hatóanyagai hatásosak lehetnek a szemölcs, tyúkszem, a hajhullás gyógyításában A friss hagymalé fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású, a beteg testrészre helyezve enyhíti az ízületi fájdalmakat és reumát.
  • Hideg végtagok esetén hagymafőzettel melegíthetjük a végtagokat.
  • Migrént megelőzhet a homlokra helyezett hagymapakolás.