Vajon meg tudjuk őrizni egészségünket az által, ha tisztán tartjuk környezetünket, otthonunkat?

A következő információk átírhatják, amit eddig a tisztaságról gondoltál. Ismerd meg, mi rejtőzik a színes, tetszetős csomagolású tisztítószerek flakonjaiban!

takaritas-02

A vegyipar folyamatosan újabb termékekkel áll elő, amelyeket unalomig ismételt szlogenekkel, csillogást imitáló trükkökkel hirdetnek. Elhitetik Veled, hogy csúnya, ijesztő kórokozók támadnak Rád mindenütt, ahol nem irtod ki őket 99,9%-ban. Ezzel próbálják beléd sulykolni, hogy felelőtlen vagy ha nem használod, sőt nem is élhetsz a termékeik nélkül. Így hatalmas összegeket költve, nyugodt szívvel cipeled haza a vegyszereket, ellepve vele az egész háztartást! Tényleg nyugodt lehetsz?

Annak érdekében, hogy csökkentsd az egészségre, a környezetre és a pénztárcádra leselkedő veszélyeket, érdemes röviden áttekinteni a háztartásban használt, kockázatot jelentő anyagokat.


Kezdjünk bele egy virtuális nagytakarításba, kezdetnek mosogassunk el! Melyik márkát választod általában?

Gondoltad volna, hogy teljesen mindegy, mert szinte az összes hagyományos mosogatószer ugyanazt tartalmazza csak más színben és más illattal?! A flakont végigböngészve milyen tájékoztatást találsz arról, hogy mi rejlik a „rendkívüli tisztítóerő” és „tökéletes csillogás” csodásan hangzó feliratok mögött? Hogy ne legyél egyszerű helyzetben, a kozmetikumokkal ellentétben a mosó- és tisztítószereknél csak a vegyületcsoport nevét és % arányát kell feltüntetni alkotórészként.

Zsírtalanító hatóanyagok, tenzidek, szintetikus illatosítók, színezékek, tartósítószerek: ezek mindegyike üzemekben létrehozott vegyi anyag, ami soha nem fordul elő a természetben, sőt, a lefolyóba kerülve súlyosan károsítja azt!

A tenzid a víz után a második összetevő, általában Sodium Laureth Sulfate, ami a legerősebb zsíroldó. Fényessé teszi a felületeket, de öblítés után is megmarad a tányéron, poháron, evőeszközön, felgyorsítva szervezetünkben más mérgek, élelmiszer-adalékok felszívódását. A kézfej bőrének drasztikus kiszáradását idézi elő, hiszen nemcsak az edényekről, de a bőrről is eltávolítja a zsíros réteget, ami a védelmet jelentené.

A két leggyakoribb tartósítószer a methylchloroisothiazolinone és a methylisothiazolinone: fehérjekárosító, erős allergén, mutagén, bőr- és nyálkahártya ingerlő, ekcémát, genetikai torzulásokat okoz.

A mosogatószerben lévő mesterséges színezékek, illatanyagok csak arra valók, hogy megtévesszenek! Hisz semmi hasznos értéket nem adnak a termékhez, ellenben súlyos allergének!


Folytassuk a mosással:

Bár a televíziós reklámokban a mosóporokat „intelligensnek”, „hatékonynak” mutatják be gyártóik, fontos tudni, hogy a mosószerek nagy mennyiségben tartalmaznak káros kémiai összetevőket: felületaktív anyagokat, kémiai fehérítőket, vízlágyítót, fertőtlenítőszereket, illatanyagokat, amelyek jelentős mértékben szennyezik az élővizeket. Mivel a bőrünk a legkevésbé sem alkalmazkodott ezekhez, így ekcémát, allergiát okoznak a vegyszerrel kezelt ruha- és ágyneműk.

A foszfát megakadályozza, hogy a baktériumok lebontsák a szennyvizekben található anyagokat és hasznosítható formában visszajuttassák a talajba. A foszfátok lágyítják a kemény vizet, ezzel ugyan hatékonyabbá teszik a tisztítószereket, de amint a szennyvízzel együtt a tavakba vagy folyókba kerülnek, elősegítik az algásodást, amelynek következtében a halak és egyéb vízi élőlények nem jutnak megfelelő oxigénhez.


Ezután jön az öblítés:

Szerinted egy hal mit szólna hozzá, ha olyan kádba tennénk, amibe egy kis öblítőt öntünk? Valószínűleg súlyosan megbetegedne vagy nem élné túl! Pontosan ugyanez történik élővizeinkben, ahova az öblítős vizek folynak! Rád milyen hatással lehet, ha hagyományos öblítőt használsz?

takaritas-01

Mi adja az öblítő „lelkét”, ami nélkül senki nem venné meg? Butylphenyl methylpropional, Benzyl alkohol: szintetikus illatanyag, ami ingerli a légzőszervet, fejfájást, hányingert, szédülést, vérnyomáscsökkenést, allergiát, központi idegrendszeri zavart okozhat.

Ezen kívül még legalább 10 féle veszélyes vegyület mutatható ki a ruhákon száradás után, ekcémát, bőrkiütést, felszívódva pedig belső elváltozásokat okozva. Az amerikai Allergy and Environmental Health Association szervezet szerint „az öblítők a legmérgezőbb anyagok, amelyeket valaha is gyártottak a háztartások számára”.


Következik a vízkőoldás, lefolyó tisztítás:

A vízkőoldók savas, a lefolyótisztítók lúgos pH-jú, erősen maró hatású vegyszerek. Bőrre kerülve égési sebet okozhatnak, a keletkező gázok károsítják a tüdőt, asztmát idézhetnek elő, és rendkívül károsak a környezetre! A kétféle anyagot egyszerre használva mérgező klórgáz szabadul fel, ezért semmi esetre se keverd egymással. Legjobb, ha messziről elkerülöd ezeket!


Legyünk túl az ablaktisztításon is:

Már biztos nem fogsz meglepődni az összetétel listán: Izopropil-alkohol, Nátrium-alkil-szulfát: etoxilált, Dipropilén-glikol-monometil-éter. Mit tapasztalhatsz, miközben a csillogó felületért fáradsz? A hivatalos adatlap szerint:

A készítmény gőzeinek belélegzése bódultságot, szédülést okozhat. Szembe jutva könnyezés, szemvörösödés is előfordulhat. Bőrrel való ismételt vagy hosszan tartó érintkezés a bőr kiszáradásához vezethet.

Dipropilén-glikol-monometil-éter: köhögést, szédülést, álmosságot okoz, izgatja a szemet és a légző rendszert, káros hatással lehet a központi idegrendszerre, valamint narkózist okozhat… és épp egy ablaktisztítóban találjuk, esetleg egy létrán állva… szó szerint életveszélyes!


A végére maradt a felmosás:

A reklámok sokakkal elhitették, hogy a lakásban – köztük a padlón – tomboló baktériumok a fő ellenségeink és minden áron ki kell őket pusztítani. Ezért előszeretettel ajánlják a fertőtlenítőszereket felmosásra is. Mit érsz el használatukkal?

A túl steril környezet senkinek sem egészséges, különösen nem a gyermekek számára, hiszen az immunrendszer csak a baktériumokkal való érintkezés hatására tud kialakulni.

Ráadásul ezek a drasztikus hatású antibakteriális hatóanyagok a saját- és családod hasznos baktériumflóráját is pusztítják, ezáltal gyengül az immunrendszer. Azt hiheted, hogy még jobban kell fertőtleníteni otthonodban, így kialakul egy ördögi kör.

Bőven lehetne folytatni a sort veszélyes, mégis kedvező színben feltüntetett vegyipari termékekkel. Bízunk benne, hogy ennyi bizonyíték elegendő ahhoz, hogy örökre meg akarj szabadulni tőlük!

Felmerülhet a kérdés, hogy ha nem használod a továbbiakban a fenti tisztító- és mosószereket, akkor hogyan fogod megoldani ezeket a feladatokat? Nemsokára a természetes módszereket fogjuk végigvenni, amikkel veszélyek nélkül, mégis hatékonyan tudsz tisztaságot varázsolni otthonodban.

Pribus Tünde
tunderkozmetika.hu