
Számos jótékony hatását még felsorolni is sokáig tart. 🙂
- Pektin-tartalma bélben szivacsként hat, amely a mérgező anyagokat magába szívja. Segíti megkötni a vasat a szervezetben, ezenkívül védi a gyomor nyálkahártyáját és a bélfalat.
- Vírusölő, kitűnően gyógyítja a bélgyulladást, kitisztítja az emésztőrendszert, hasmenés, székrekedés esetén is fogyasztható.
- Vastagbélgyulladás esetén fokozottan ajánlott, az almahéj cellulóz tartalma segít megtisztítani a beleket.
- Az alma a szervezet egészére méregtelenítő, tisztító hatású, így például tehermentesíti a vesét, csökkenti a vesekő és a húgysavképződést is.
- Másként hat az édes, és másként a savanyú alma: Édes almát fogyasszanak mindazok, akik székrekedésben szenvednek, vagy vérszegények, és inkább savanykásabbat mindazok, akik esetleg túltápláltak, vagy reumás fájdalmakkal küzdenek.
Hogyan edd?
- A legjobb nyersen, hámozás nélkül elfogyasztani, mivel így tartalmazza a legtöbb ballasztanyagot, és az almában lévő vitaminok 70%-a is a héjában vagy közvetlenül a héj alatt találhatók. Ezért szőröstül-bőröstül edd, a csutkáját (magházát és a magját) is érdemes elfogyasztani.
- Almalekvár készíthető belőle, amely természetes édesítőszer és süteményekben tojáspótló.
- Télen sütve (dióval, lekvárral töltve) igazi csemege.