baba450

Nagy melegben gyakori kérdésként merül fel az Anyukákban, hogy mit lehet használni egy pici babánál, ha úgynevezett „melegkiütés” jelenik meg rajta.

Először is, ne öltöztessük túl a gyermekünket, adjunk rá könnyű pamut ruhaneműt, lenge pólót, kis body-t, vagy napozót, arra mindenképpen figyelve, hogy lehetőleg bőrbarát ruhácskákat válasszunk. Érdemes a babakocsiba vagy az autós ülésbe textilpelenkát teríteni és így akár csak egy kis pellusban is lehet a pici utazás közben. Ha gépjárművel utazunk, akkor semmiképpen ne állítsuk a klímát hidegre, csak pár fokkal hűvösebbre, mint a külső hőmérséklet! Amikor lehetőségünk adódik hagyjuk szabadon – akár pelenkamentesen – a kicsit.

Mindenképpen fordítsunk figyelmet a megfelelő folyadék-mennyiségre, sűrűn adjunk neki tiszta vizet, ha a baba még szopizik, tegyük minél gyakrabban cicire, ilyenkor elég neki pár korty hígabb, „vizesebb” anyatej, ami a szomjat oltja.

Érdemes akár naponta többször is lefürdetni, vagy áttörölni nedves ruhával, egy kis felfrissülés mindenkinek jólesik a nagy melegben, egy ilyen pici emberkének is. Ha úton vagyunk, palackban vihetünk magunkkal vizet, amivel át tudjuk törölni, le tudjuk mosdatni.

Már újszülött kortól alkalmazható a Levendula vagy Rózsa hidrolátum, ami alkalmas a baba kipirult bőrének megnyugtatására és az apró kiütések megszüntetésére, amik ilyenkor előbújhatnak.

A „kritikus részeken” tiszta hintőport használhatunk, de megteszi egy kis kukorica- vagy tápiókakeményítő, de a kölesliszt is hatékony nedvszívó. Van, aki a finomra őrölt kukoricalisztet részesíti előnyben fele arányban hozzáadva egy kis szódabikarbónát és egy-két csepp levendula illóolajat.

Masszírozhatjuk is a babánkat a hűtő hatással rendelkező finomítatlan kókuszolajjal – a felesleges olajat, ha befejeztük, töröljük le és vízzel öblítsük le a bőréről.

Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy milyen fontos a megfelelő minőség alkalmazása, legyen szó akár táplálékról, akár ez esetben babaruháról, textilpelenkáról, hidrolátumról, illó- vagy épp bázisolajokról. Azt is vegyük figyelembe, hogy a mosószer, öblítő, amivel a babaruhák érintkeznek ne tartalmazzanak káros anyagokat, mert a ruhában maradva a bőrre kerülhet és irritálhatja azt.

Különbséget kell tenni melegkiütés és ekcéma között, amennyiben utóbbi gyanúja merül fel, abban az esetben érdemes elejétől végig elolvasni a hasznos tanácsokból álló teljes sorozatot! A 6. rész a bőr természetes külső kezelésével foglalkozik, ami nem csak ekcémás bőrtünetek esetén lehet hasznos.

Kellemes babás napokat kívánunk! 🙂