Az előző részben leírtam a legfontosabb előkészületeket, amelyek talán a legfontosabbak a tartósítás során. Az üvegek megfelelő előkészítése nagyon fontos, hiszen ettől függ, hogy a befőttjeink megérik-e a telet.

befott

Nincs jobb, amikor télen a saját befőttjeinket vesszük elő, és kerülnek finomabbnál finomabb süteményekbe. Amennyiben már tele a fagyasztó, és nem fér több meggy, cseresznye vagy éppen barack már bele, akkor készítsünk belőle “mindenmentes” befőttet.

Visszaemlékezve anyukám befőttjére, amelyhez egy cukros szirupot kellett készíteni… nos, ez egy sokkal egyszerűbb és egészségesebb változat.  Nincs benne se víz, se cukor, se tartósítószer. Csupán egy kevéske szegfűszeg, stevia levél és vanília (ezek természetesen akár el is hagyhatók). Ezzel a módszerrel bármilyen gyümölcsből készíthetünk befőttet, legyen az alma, körte, sárgabarack, szilva vagy éppen cseresznye.

Olvasd tovább…