Gondoltátok azt, hogy ennek a csodásan piros gyümölcsnek milyen sok jótékony hatása van? Tömve van C-vitaminnal, rostban gazdag és B-vitamin tartalmának köszönhetően jót tesz az idegrendszernek is.

Foldieper_trendwallpaper_com_2014

Talán meglepő, de az összes gyümölcs közül az eper tartalmazza a legtöbb C-vitamint: míg 10 dkg citrom 53 mg, 10 dkg eper 57 mg C-vitamint tartalmaz! Azért lássuk be, könnyebb megenni 10 dkg epret, mint 10 dkg citromot.  🙂

Gyermekkori emlékként bevésődött az eper kristálycukorral való megszórása. Nos, ezt a hibát ti ne kövessétek el, az eper valódi ízét ne nyomjuk el semmilyen édesítőszerrel. A szezonális, szabadföldi termesztésű eper önmagában is édes, vétek bármivel is édesíteni.

Hogyan tároljuk?

Az eper NEM utóérő, tehát csak a kellően érett (de nem túlérett) epret vásároljunk meg. Az eltarthatóságot növelhetjük, ha a hűtőben  – lezárt dobozban – tároljuk, és csak fogyasztás előtt mossuk meg. Mielőtt betennénk a hűtőszekrénybe, távolítsuk el a romlott, penészes vagy sérült szemeket. A tanulmányok szerint az eper maximum 2 napig tárolható jelentős C-vitamin- és antioxidáns vesztés nélkül.

Olvasd tovább…