Napjainkban egyre jobban teret hódít a chiamag fogyasztása, amely szinte észrevétlenül kúszik be a mindennapjainkba. Az Európai Unióban ún. „új élelmiszernek” azaz “novel food”-nak minősül, ami azt jelenti, hogy a fogyasztásának nincs hagyománya a térségünkben.

Napokban jelent meg a forgalmazásával és az ajánlott fogyasztásával kapcsolatos szabályozás a NÉBIH oldalán. Kizárólag előrecsomagolt formában értékesíthető, azaz léding termékként nem árusítható. Továbbá a csomagoláson fel kell tüntetni a napi bevitel ajánlott mennyiségét.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) véleménye szerint a chiamagnak allergizáló hatása is lehet, ugyanis néhány esetben keresztallergiás reakció lépett fel a szezámmagra, illetve a mustárra érzékenyeknél.

A chiamagot vagy más néven azték zsályamagot Mexikóban évszázadok óta fogyasztják, maga a “chia” szó erőt és erősséget jelent. Nagy arányban tartalmaz rostot (oldható és oldhatatlan), fehérjét, optimális az omega3-6 aránya.

A chiamagról sok hasznos információt még itt olvashatsz.

Kérünk kedveld és oszd meg ha tetszett! Köszönjük