karacsony

Karácsony… mindenkinek mást jelent… de egyben közös… mégpedig a készülődés, a sokfogásos menü megtervezése, és a karácsony előtti napokon ezek elkészítése. A háziasszonyok már napokkal-hetekkel karácsony előtt azon törik a fejüket, hogy a 10-20 fős rokonságnak milyen karácsonyi menüt állítsanak össze. Természetesen felül kell múlni a tavalyi menüt, hogy az idei még nagyobb és még változatosabb, még pompásabb legyen.

A karácsonyi menü igazán sarkalatos pontja a karácsonynak. Miért van az, hogy húst hússal kell enni, és 5-6 fogásos, különleges ételeket, süteményhalmokat kell készíteni?

Megmondom őszintén, nálunk ugyanazok az ételek vannak karácsonykor, mint az év többi napján. Egyszerűen a díszítés, a terítés, a lámpák, a fények, a gyerekek dalai teszik azt ünnepélyessé és hangulatossá.

A mai magyar konyha mintegy 150 éves „fejlődés” eredménye. Zsíros, húsos, a gyomor, máj és az epe bántalmára. Úgy tűnik, minta egész évben farsang, lakodalom, szombatok-vasárnapok és ünnepnapok lennének… és ezt még fokozzuk karácsonykor? Hát… biztos vagyok benne, hogy sokan fogják rosszul érezni magukat, akár még kórházba is kerülhetnek különböző emésztőszervi problémák miatt.

Azért ne gondoljátok azt, hogy én nem terveztem karácsonyi menüt. De igen. Ugyanakkor törekedtem az egyszerűségre, a szezonalitásra, és igyekeztem betartani a télre vonatkozó előírásokat is.

olvass tovább…