Bio termékeknek nevezzük azt, amelyiket az ökológiai gazdálkodás szabályainak megfelelően állítottak elő. A csomagoláson mindenképp olvasható az is, hogy „ellenőrzött, ökológiai gazdálkodásból származó termék”. Ha nincs becsomagolva, akkor az eladótól el lehet kérni az erre vonatkozó igazolásokat. Attól, hogy a Mari néni vagy a Pista bácsi azt állítja, hogy a terméke bio, vagyis nem használ vegyszert, az egyáltalán nem biztos. Mivel ezek a bio termékek 3-4-szer drágábbak a hagyományos áruktól, ezért mindenképp győződjünk meg annak valódiságáról. Sokszor hallani olyat is, hogy a kevésbé szép termékeket bio-ként értékesítik, annak ellenére, hogy nem az.

vegetables-752153_640

Ugyanakkor nem minden bio termék való tányérunkba. Gondoljunk csak a bio kristálycukorra vagy a bio fehér lisztre. Attól, hogy bio, ugyanolyan feldolgozott, hasznos tápanyagoktól megfosztott alapanyag.

Amennyiben nincs lehetőségünk saját magunknak előállítani az alapanyagokat, akkor nagyon jó kezdeményezések a különböző Kosár közösségek, amelyek már sok városban elérhetők. Ennek az a lényege, hogy  közvetlen kapcsolatok alakulnak ki a fogyasztók és a termelők között. A közösség tagjai hetente adhatják le rendeléseiket a szervezők felé, mindig az aktuális terméklista kínálatából válogathatnak, vagy előre összeállított zöldség egységdobozokat vásárolhatnak.

Országos:

Itt a szezon…

Olvasd tovább…