Tedd fel magadnak a kérdést: mi alapján szoktad eldönteni, hogy melyik kozmetikumot vásárolod meg?

Esetleg a reklámok hangzatos ígéretei, ismerősök ajánlásai, megszokott márkához való ragaszkodás, bolti akciók befolyásolják a választásodat?

Tudtad, hogy a kozmetikumok többsége márkától, ártól függetlenül nagyon sok káros, mérgező anyagot rejt?

Ne ringasd magad abban a tévhitben, hogy a gyártók, forgalmazók, hatóságok figyelembe veszik az érdekeidet, ezt magadnak kell érvényesítened, mégpedig úgy, hogy csak ártalmatlan, illetve jótékony hatású kozmetikumokat választasz! Az egészséged attól függ, hogy mennyit teszel érte! Van, amit a legnagyobb igyekezettel sem tudunk kikerülni. De az egészségünk érdekében miért ne zárjuk ki életünkből, amiről mi magunk dönthetünk, hogy kell-e?

01-káros-kozmetikum

Honnan tudhatod meg, hogy melyik termék ártalmas és melyik nem? Ismerd meg a leggyakrabban alkalmazott káros összetevőket, azok szervezetünkre gyakorolt hatásait, és az információk birtokában ésszerűen tudsz majd dönteni!

Nézzük a tényeket:

2012. december 7-én az Országos Kémiai Biztonsági Intézet konferenciáján megállapították: „a nem fertőző krónikus betegségek esetében, mint kóroki tényező, 90 százalékban igazolható valamilyen kémiai hatás”

Hogyan engedhetik meg a hatóságok, hogy káros kémiai anyagokat tartalmazó termékek kerüljenek forgalomba?

  • Ritkán végeznek hosszú távú hatástanulmányokat, a vegyi anyagok 80%-áról nem készült semmilyen vizsgálat.
  • Amiről készült, arról csak egy biztonsági adatlapot állítanak ki.
  • A kémiai anyagok mindössze 14%-áról érhető el megfelelő információ
  • Előbb kerülnek a vegyi anyagok forgalomba, mint kiderülne, hogy milyen mértékben károsak az emberre és a környezetre.
  • Senki nem vizsgálja, hogy a különböző vegyületek a szervezetbe kerülve milyen kölcsönhatásba lépnek egymással.
  • Egyes anyagok kis mennyiségben kevésbé veszélyesek, de naponta használva felhalmozódnak és így már romboló hatásúak.
  • A termékekben határérték alatt tartják a káros anyagok mennyiségét, de senki nem ellenőrzi, hogy egy ember naponta hány vegyülettel találkozik és milyen arányban.
  • A legtöbb gyártónak, forgalmazónak legfőbb érdeke a profit, és nem a mellékhatások, az egészségre és a környezetre gyakorolt hatás számításba vétele.

Mindig akadnak olyanok, akik kétségbe vonják a kémiai anyagok veszélyeit, kételkedve fogadnak minden erre irányuló állítást. Ilyenkor a következő alapszabályt érdemes szem előtt tartani:

Jobb elkerülni egy olyan veszélyt, ami nem is létezik, mint figyelmen kívül hagyni egy olyat, ami az életedet, egészségedet veszélyezteti! Ez nem azt jelenti, hogy mindentől félnünk kellene, és állandó rettegésben kellene élnünk. Hanem azt jelenti, hogy ha van teljesen ártalmatlan alternatíva, akkor válaszd azt!

Vedd figyelembe, hogy a bőrön át sokkal gyorsabban és könnyebben szívódnak fel a veszélyes anyagok, mint a tápcsatornán keresztül! A kozmetikumokból a bőrre, nyálkahártyára kerülő mérgező vegyületek közvetlenül a véráramba tudnak hatolni, eljutnak a sejtekbe, sőt lerakódva elárasztják az egész szervezetet.

Nem muszáj kitenned magad és családodat ennek a veszélynek! Könnyen elkerülhető, ha ismeretet szerzel, megvizsgálod a bizonyítékokat, nem dugod homokba a fejed, hanem kiiktatod a környezetedből és életedből a káros kozmetikumokat! Minden terméken kötelező feltüntetni az összetevőket (INCI), nézzük át szép sorban, hogy melyek azok, amik problémákat okozhatnak. Tarts velem, és folyamatosan ellenőrizd kozmetikumaid összetételét!

Pribus Tünde

Forrás: http://tunderkozmetika.hu/1-veszelyes-kozmetikum/