A szépség ugyan belülről fakad, de a külső megjelenés is nagyon fontos. Ezért alkották meg a dekor kozmetikumokat, hajfestékeket, körömlakkot, amelyek elfedik a bőrhibákat, általuk hosszabb lehet a szempilla, teltebb az ajak, ragyogó színű a szemhéj, élettelibb a hajszín, divatos a köröm.

Vajon ezek milyen hatással vannak az arcbőröd, szemed, szervezeted egészségére? Ne ringasd magad abban a hitben, hogy erre a gyártók is figyelnek!

Az aktuális divat, piaci verseny állandó ösztönzést ad a cégek vegyészeinek újabb, különleges színkombinációk és illúziós hatást keltő termékek megalkotására. Tudtad, hogy az új anyagok legtöbbször tesztelés nélkül kerülnek bele a készítményekbe? Nem ritka, hogy egyes összetevőkről csak évekkel később derül ki, hogy durva mérgek. A szomorú tény az, hogy ezután is ugyanúgy alkalmazzák!

Éppen ezért nem ritka, hogy allergia alakul ki valamely összetevőre, ami állandósulhat, később már a legkisebb mennyiség is elegendő a reakció beindulásához. Ez lehet: heves viszketés, bőrvörösség, könnyezés, kötőhártya gyulladás, bőrgyulladás arcon, szemhéjon.

10-smink

Hol használsz sminkszereket?

Az arcodon, ami mindig látszik és napfény éri! A szintetikus vegyületek nagy része UV sugárzás hatására reakcióba lép egymással, a legváltozatosabb kémiai kombinációkat létrehozva mérgezhetik a szervezetedet, maradandó bőrkárosodást, fényérzékenységet okozhatnak, bőröd jobban lepirul vagy májfoltos lesz.

Nézzünk konkrét példákat, hogy miközben szépülni vágysz, milyen veszélyek leselkednek Rád:

Rúzs:

 • Gyakran tartalmaznak tartrazin (C.I.19140) nevű sárga festékanyagot, ami viszketést, kiütést, asztmát, rákot okozhat, Németországban már korlátozták használatát.
 • Különösen kritikusnak tekintik a szakemberek a C.I.17200 piros festéket, amely rákkeltő anilint tartalmaz. Ezt sajnos a legdrágább világmárkák termékeiben is megtalálod!
 • A legtöbb gyártó halogénorganikus színező pigmenteket használ, amelyeket a CI 45410, CI 45380, CI 12085 vagy a CI 73360 számokkal lehet beazonosítani és allergének.
 • Kampány a Biztonságos Kozmetikumokért 2007-es vizsgálata kiderítette, hogy 33 népszerű rúzsmárka 66%-a tartalmaz ólmot. Az ólom nehézfém, amely felhalmozódva a szervezetben neurotoxinként hatva tanulási nehézséget és viselkedésproblémákat okozhat.
 • Egy szokásos ajakrúzsban a káros festékanyagok elérhetik a 10%-ot!
 • A rúzs alapja a paraffin és egyéb kőolajszármazékok, szilikon, ami az ajkak kiszáradását okozhatják!
 • Mivel az ember a nyelvével apránként lekoptatja ajkáról a rúzst, a kritikus anyagok a szervezetbe kerülnek, s ott felhalmozódhatnak, egészségügyi problémák sorozatát okozva!

Szemhéjfesték, szemkontúr ceruza, szempillaspirál:

 • Általános összetevői: szilikon, kőolajszármazék, káros festékanyagok (amelyek a termék 50%-át is kitehetik!), emulgeáló- és tartósítószerek. Ezek a szemhéj vékony bőrén át könnyen felszívódnak, szembe kerülve súlyos gyulladásos folyamatokat, ekcémát idézhetnek elő!

Alapozók:

 • A tökéletes fedéshez sűrítőanyagot, alumínium származékot, fényvisszaverő adalékot, fehérített kőolajszármazékot, szilikont használnak általában. Ezek eltömítik a faggyúmirigyek kivezető nyílásait, akadályozzák a bőrlégzést, amitől az arcbőr állapota gyorsan romlik, úgynevezett zárt comedok (kis fehér göböcskék), pattanások, mitesszerek alakulnak ki.

Vannak alkalmak, amikor szükség lehet alapozóra, korrektorra, rúzsra, szemfestékre vagy egyéb sminkre. A fentiek alapján biztosan egyetértesz, hogy érdemes ezekből is káros anyagoktól menteset választani!

Ha nem felel meg eredeti hajszíned, hajfestéket kell használnod! Sajnos elkeserítő, de nincs egészségre ártalmatlan kémiai hajfesték!

A hajfestékek legproblematikusabb vegyi összetevői az anylaminok, ezek egyik fajtája a para-phenylen-diamin (PPD):

 • Ettől válik tartóssá a szín. Minél sötétebb a hajfesték, annál több PPD-t tartalmaz a festék.
 • Az amerikai Nemzeti Rák Intézet a sötét színre hajukat festetők és egyes rákos megbetegedések gyakorisága között fedezett fel kapcsolatot. Ezek a daganatok a nyirokszervekben és a vérképző szervekben keletkeznek.
 • Károsítja az örökítő anyagokat, erősen allergén és irritáló hatású, a veseműködést és az immunrendszert is károsan befolyásolja.
 • Komoly következmény, amikor a szervezet minden PPD származékra allergiás lesz, ami a festett ruhákra, tintára, gázolajra, olajra, gyógyszerekre is kihat!
 • Ugyanez a vegyület fordul elő a tartós szemöldök- és szempillafestékekben, a szempillaspirálok többségében is, amely esetben nem csak a súlyosan mérgező, hanem az irritáló, nyálkahártya- és szemkárosító hatása is érvényesül.

Másik két gyakori összetevője a hajfestékeknek az ammónia és a hidrogén-peroxid:

 • Feladatuk, hogy a haj külső rétegét lebontva a festékanyag utat törhessen magának, ami a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető egészséges folyamatnak.
 • Irritáló hatásúak, ami könnyen válthat ki allergiás reakciókat, fejbőrviszketést vagy akár hajhulláshoz is vezethet.
 • Kutatók kimutatták, hogy keverékük karcinogén vegyületet hoz létre, ami egyértelműen rákkeltő.

Mik a lehetőségeid, ha káros mellékhatások nélkül szeretnél hajszínt változtatni? Megoldás a kizárólag növényi porokból készült hajfesték.

A sminkelésen, hajfestésen kívül a köröm díszítése is hozzátartozik a szépségipar kínálta lehetőségekhez.Mi a körömlakkok mutatós színei mögött rejlő valóság?

Azt a tulajdonságát, hogy hozzáragadjon a körömhöz, ne töredezzen azonnal le, gyorsan száradjon, több ezer színben kerülhessen forgalomba, egy vegyi komplex biztosítja. Biztosan érezted már kellemetlen szagát, de sajnos nem ez a legfőbb negatívum vele kapcsolatban. Mit találhatsz a színes üvegcsében?

 • Csökkenti a lakk törékenységét, megfelelő tapadásért felelős a Tosylamid/Formaldehid Gyanta (TSF Resin): bizonyítottan rákkeltő anyag, gőzének belégzése irritálja a szemet, az orrot, a torkot, fejfájást, nehézlégzést, köhögést okoz. A vegyszer könnyen beszívódik a bőrbe és kiütést okozhat.
 • Kemény, fényes felületet ad a lakknak a nitrocellulóz: mielőtt körömlakkokban kezdték volna használni, a vegyészek az autófesték egyik összetevőjeként alkalmazták. Emellett a tűzijátékokban és dinamitban használatos robbanóanyagok egyik alkotóeleme. A nitrocellulóz teljesen mesterségesen előállított anyag, a természetben nem fordul elő. A gőzei irritálják a bőrt, a szemet és a tüdőt. Általánosan elterjedt használata miatt a vízkészleteinkben meglehetősen gyakori ipari szennyezőanyag.
 • Biztosítja a lakk rugalmasságát a Dietil/dibutil-ftalát (DBP): negatív hatást gyakorol a nők fogamzó képességére és ciklusára, csökkentve a teherbeesés, illetve az embrió megtapadásának esélyét. Hosszú idejű használata a vese és máj károsodásával jár.
 • Egy oldószer, ami gyorsítja a száradást, szabályozza a lakk felületének puhaságát a Toluol: bőrirritáló hatású, toxikus a központi idegrendszerre, májra és a szaporítószervekre nézve. Belélegezve fejfájást, szédülést, zavartságot, memória kiesést, gyengeséget, fáradtságot, extrém kimerültséget, émelygést okoz. Az oldószerek ugyanazok az illékony szerves vegyületek, mint amiket a háztartási festékek és fénymázak is tartalmaznak.
 • Egy másik oldószer a Butil-acetát: bőr-, szem- és légzőszervi irritációt okoz.
 • A színanyagok nagy része szintetikus, de előfordulnak természetesek is, mint pl. csillámkő, amitől a lakk csillogó és fényes lesz. De a csillámkő bányászata veszélyes, nagymértékben női és gyermekmunkára épül. Jellemző munkahelyi ártalom náluk a szilikózis, asztma és bronchitis.
 • A körömlakkok keménysége és kopásállósága érdekében néhány márkanév alatt már olyan összetevők is megtalálhatók, mint a politetrafluoro-etilén (PTFE vagy Teflon): a perfluorozott vegyületekről úgy tartják, hogy rákkeltők, szaporodásra ható méreganyagok és immunrendszert károsító toxinok.

Miután a körömlakk sokáig megmaradó műanyag rétege megszáradt a körmökön, erős oldószer szükséges az eltávolításához; ez pedig a körömlakklemosó. A körömlakklemosó általában acetont (irritáló hatású a szemre és tüdőre) és etil-acetátot (irritálja a légzőrendszert és a szemeket; narkotikum és idegméreg, valamint káros a májra és a vesére) tartalmaz. Ezek szárítják a bőrt és gyengítik a körmöket, így azok egyre rosszabbul néznek ki.

Tehát nem árt az óvatosság, érdemes körültekintően átnézni sminkszereid, hajfestéked, körömlakkod összetevőit! A következő részben olyan területekre kalandozunk, ami nem ilyen látványos, de amire annál fontosabb odafigyelni: intim zóna közelében használatos termékek és szőrtelenítés.

Pribus Tünde

Forrás: http://tunderkozmetika.hu/10-veszelyes-kozmetikum/