Manapság már nem tabu téma, hogy az intim területeket tisztán kell tartani, a nemkívánatos szőrszálakat el lehet távolítani, a teherbe esés és nemi betegségek kivédésére érdemes óvszert használni. Felmerült Benned valaha, hogy ezekre a célokra gyártott termékek teljesen tönkretehetik az érzékeny testtájakat? Figyelmesen olvass tovább, nehogy Te is áldozatul ess a reklámok által generált túlzott tisztaságmániának és vegyszer dömpingnek!!

11-intimszféra

Mi történik tisztálkodáskor az intim területeken?

Az intim testrész nyálkahártyáját számtalan hasznos mikroorganizmus népesíti be, ezek felelnek a savas környezetért, illetve nagyon fontos védekező funkciót is ellátnak.  A természetes hüvelyváladék a nem odavaló gombákat és baktériumokat a hüvelyből kimossa, az érzékeny területet nedvesen tartja. Ha ebbe a működési mechanizmusba beavatkozol, könnyen előfordulhat, hogy a hüvely kiszárad, hajlamossá válik a gyulladásra, káros mikroorganizmusok szaporodása indulhat el.

Még akkor is, ha a reklámok ennek ellenkezőjét sulykolják, az intim tisztálkodásra kifejlesztett, speciális készítmények használata nemcsak, hogy nem szükséges, de egyenesen káros, és ellentétes hatást fogsz elérni, mint szeretted volna! Ha eddig alkalmaztál ilyeneket vagy tervezted a beszerzését az alábbiakban bemutatom egy intim mosakodó elemzésén keresztül, hogy milyen vegyszereket juttatsz a legérzékenyebb területre:

Water / Aqua: a vízzel semmi probléma

Sodium Laureth Sulfate: mint már korábban olvashattad teljesen eltávolítja a bőr védőrétegét, védtelenné téve azt a kórokozók és vegyszerek ártalmaival szemben, felszívódva rákkeltő anyagokat képez a szervezetben

Lauramidopropyl Betaine: enyhe tisztítószer, semleges hatású

Propylene Glycol: ezt is ismerheted már, veszélyes irritáló anyag, áteresztővé teszi a bőrt a vegyszerek számára

PEG-150 Distearate: gyöngyházas fényt ad a kozmetikumoknak, ami intim területen elengedhetetlen…

Malva Sylvestris Extract,  Anthemis nobilis (Chamomile): erdei mályva, kamilla, ártalmatlan gyógynövények, de ne gondold, hogy ez bármilyen hatást kifejt az adott területre, a mérgek mellett kis illúzió, hogy a készítmény természetes anyagokat is tartalmaz

Imidazolidinyl Urea: formaldehid terhelést ró a szervezetre, ami köztudottan rákkeltő, főleg leukémiát okoz

Disodium EDTA: nem mérgező, de allergén, lebomlása során szennyezi a környezetet

Parfum / Fragrance: szintetikus illatanyag, rendkívül allergén, irritáló

Methylchloroisothiazolinone: tartósítószer, fehérjekárosító, erős allergén, mutagén, bőr- és nyálkahártya ingerlő, ekcémát okozhat

Chlorhexidine Digluconate: erős fertőtlenítő, minden mikroorganizmust elpusztít, amivel kapcsolatba kerül, károsat – hasznosat egyaránt

Lactic Acid: tejsav, jótékony a hüvelyflóra szempontjából, ez a termék egyetlen hasznos összetevője! Viszont a sor végén kullog, így pár csepp tejsav semmi pozitív hatást nem tud kifejteni, ennél hatékonyabb megoldás, ha bio natur joghurtot használsz időnként az intim terület bakteriális védelmére.

Egy ilyen és ehhez hasonló összetételű tisztálkodó szernek semmi keresnivalója a bőröd, pláne nem az érzékeny hüvely nyálkahártya közelében! A hüvely teljesen tiszta, a túlzott tisztálkodás, fertőtlenítés veszélyes, mert elpusztítja a normál hüvelyflórát, helyet adva a kórokozóknak! De nemcsak a nőknek, a férfiaknak is el kellene gondolkodniuk, mivel a kozmetikai ipar, mint célcsoportot, már őket is felfedezte. Nemtől függetlenül az általános intim mosakodók, törlőkendők mérgező vegyszer bomba a test érzékeny részének!

Természetesen az intim területeket is tisztán kell tartani. Erre a feladatra nyugodtan használhatod a káros anyagok nélkül készült tusfürdőket, szappanokat, de ezekből is keveset, és gyorsan öblítsd le tiszta vízzel!

Felnőttkorban – amikor már elkezdődött a szexuális élet – a leghatékonyabb, súlyos mellékhatásoktól és műhormonoktól mentes védekezési mód az óvszer. Ennek említésekor sokaknál kellemetlen tapasztalatok emléke sejlik fel: viszketés, égő érzés, pirosodás, allergiás tünetek. Ez a bevonó anyagokban lévő vegyszerek miatt fordulhat elő, amik a síkosítók összetevői között is előfordulnak! Melyek ezek?

Nonoxynol – 9: irritálja a hüvely falát, mikro sérüléseket okoz, így hajlamosít a fertőzésekre, használata után gyakori a szeméremtáji viszketés, égő érzés

Chloroacetamide: erős fertőtlenítő, irritáló hatású

Aroma, színezék: ezek mind szintetikus vegyületek, allergiás reakciókat okozhatnak

Semmi értelme irritáló vegyszerekkel terhelni az érzékeny, sérülékeny testtájakat! Jó hír, hogy nem kell lemondani az óvszer és síkosító használatáról, hisz létezik ezeknek egészséget nem veszélyeztető alternatívája is!

Időzzünk tovább az intim zónában! A tisztasági, egészségügyi betétek számtalan variációjával találkozhatsz, mi alapján kellene választanod közülük?

A hagyományos egészségügyi betét töltőanyaga összezúzott papírból készül, amely az újrahasznosított anyagok végterméke. A folyamat közben nagy mennyiségű marónátront, kalcium-hipokloritot, mesterséges illatosítót, fluoreszkáló szert és egyéb vegyi anyagokat dolgoznak bele a betétekbe. Külső borításuk műanyag, a ragasztócsík ipari ragasztó, ami benzol-maradványokat hagyhat a fehérneműn. Ezek felborítják a bőr pH egyensúlyát, ami a későbbiekben a baktériumok elszaporodásához vezethet.

Egészséged és a környezet védelme érdekében válassz pamutborítású betétet, ami nem tartalmaz irritáló, allergén anyagokat, és amit nem fehérítettek klórral.

Mi a helyzet a szőrtelenítéssel?

Rajtad áll, hogy akár az intim szőrzetet, akár más testrészeden lévőt el szeretnéd-e távolítani. Alaposan nézz utána a lehetőségeknek, de  a nagyon magas vegyi anyag tartalmú szőrtelenítő krémet semmiképpen nem ajánlom!

Ennek fő hatóanyaga a Potassium Thioglycolate, ami roncsolja a keratin szerkezetét, ezáltal a szőr teljesen tönkremegy, szinte letörölhető a bőr felszínéről. Mivel a szőr és a bőr anyaga kémiailag hasonló, így a bőr felső rétegét is károsítja, irritáció és gyulladás alakulhat ki, áteresztővé teszi a krémben található többi vegyszer számára. Ezeket már ismerheted az előző írásokból: Paraffinum Liquidum (kőolaj származék), Propylene Glycol (erőteljesen irritáló), Dimethiconol (szilikon), Methylparaben, Ethylparaben, Butylparaben, Propylparaben, Isobutylparaben (káros tartósítószerek), Parfum (szintetikus illatanyag), Butylphenyl Methylpropional (mesterséges, káros illatanyag), CI … (allergén színezékek).

A saját szemeddel láthattad, hogy még az intim testrészeink sincsenek biztonságban a vegyipar mesterkedései miatt.

Ennek újabb bizonyítéka a kémiai tartósítószerek világa, melyről a következő hasznos írás ad részletes tájékoztatást.

Pribus Tünde

Forrás: http://tunderkozmetika.hu/11-veszelyes-kozmetikum/