Reggeli első teendőnk általában a fogmosás, de lefekvés előtt, illetve étkezés után is fontos a szájhigiénia. Kisgyermekeknél már az első fogacskák kibújásakor babafogkrémet ajánlanak. Gondolkozz el az alábbi kérdéseken:

Pontosan tudod, hogy milyen anyagok kerülnek a fogkrémmel a szájba, ahonnan gyorsan felszívódhatnak a nyálkahártyán keresztül, sőt lecsuroghatnak a nyelőcsőbe?

Vajon miért javasolják, hogy vigyázzanak a szülők, hogy a gyermek ne nyelje le a fogkrémet?

02-fogkrém

Érdekelt valaha is, hogy utánanézz, mi van valójában a tubusban? Miért is tetted volna? Hiszen a reklámban szereplő fogorvos is ezt ajánlja és biztosan leellenőrizte megfelelő szakember.

Nézd meg, hogyan ellenőriznek a hatóságok:

2010. április 19.- május 7. között a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Közép-magyarországi Regionális Felügyelősége 20 féle fogkrémet vizsgált be. Az ellenőrzés célja a kereskedelmi forgalomban lévő fogkrémek azon körének feltárása, amelyek egészségre káros összetevőket és mikroorganizmusokat meg nem engedett mennyiségben tartalmaznak.

Hogyan lehetséges, hogy utólag ellenőrzik, ami már forgalomban van, esetleg évek óta használod? És ezek szerint lehet bennük egészségre káros összetevő, csak arra kell vigyázni, hogy egy tubusban a megengedett mennyiségnél ne legyen több?

Azt vajon ki veszi számításba, hogy egy nap, egy hónap vagy egy év alatt mennyi fogkrémet használ el egy átlagember és közben mennyi káros vegyület szívódik fel a száj nyálkahártyáján keresztül és milyen rombolást végez a szervezetben? Senki! Magadnak kell utánajárni és elkerülni az egészségkárosító alkotórészeket tartalmazó fog- és szájápoló termékeket!

Mire figyelj elsősorban?

nátrium (sodium) – fluorid szinte minden fogkrémben megtalálható, mert állítólag fogzománcunkba beépülve gátolja a fogszuvasodást. Csakhogy mielőtt beépülhetne, nagy része felszívódik a nyálkahártyán keresztül. A fluor vegyületei élelmiszerekben, zöldségekben, gyümölcsökben is előfordulnak szerves kötésben, természetes formában és nagyon kis mennyiségben szükségünk van rá. Az izolált kémiai folyamatok eredményeként előállított fluoridra azonban semmi szükségünk nincs, hiszen az teljesen más hatást gyakorol szervezetünkre!

Vizsgáld meg, hogy érdemes-e nátrium-fluoriddal megelőzni a fogszuvasodást, miközben ennél sokkal súlyosabb problémákat okozhat a szervezetben!

Ez a vegyület az atom-, az alumínium és a foszfátos műtrágyaipar egyik veszélyes mellékterméke. Amellett, hogy a patkány- és csótánymérgek egyik alapvető összetevője, széles körben alkalmazzák érzéstelenítésre, hipnotikus és pszichiátriai gyógyszerek gyártásához. Negatív hatással van az idegrendszerre, mivel gátolja az agyi idegsejtek megfelelő működését, megadó, kezelhető magatartást és komoly intelligenciavesztést eredményez.

Képes az agyba is behatolni, ennek egyik kimutatott komoly következménye a tanulási képesség csökkenése és memóriazavar kialakulása, a tobozmirigyben felgyülemlő fluorid hatására csökken a melatonin termelés, sérül az alvás-ébrenlét ciklus. Kisgyermekek alvászavaraiért is felelőssé tehető!

Több mint 62 enzim működését képes gátolni szervezetünkben, közöttük találhatók a DNS-ben keletkezett hibák javításáért felelős enzimek. Ezáltal nem kívánatos szerkezetű DNS-láncok jöhetnek létre, módosíthatja a kromoszómák szerkezetét. Ezt nevezik a biokémiában mutációnak, és ezért a fluor mutagén elem.

Gyorsítja a daganatok kialakulását, növeli a daganatképződés kockázatát.

Megköti a szervezetben lévő kalciumot, ami szívritmuszavart okoz és szívmegállás következhet be.

A Harvard Egyetemen 22 év 27 tudományos publikációját vizsgálták a témában, az eredmények meglepőek: A kiértékelés során pozitív összefüggést mutattak ki a gyerekeknél talált magas fluor koncentráció és a csökkent értelmi képességek között. A kivizsgálás egyértelműen bizonyítja a fluor idegrendszerre kifejtett toxikus hatását. http://www.hsph.harvard.edu/news/features/fluoride-childrens-health-grandjean-choi/

Az ellenőrizetlen mennyiségben a szervezetbe jutó fluor több kárt tesz, mint hasznot! Az Amerikai Betegségmegelőzési Központ (CDC) adatai szerint a gyerekek esetében a szervezetbe jutó fluor 50 %-a lerakódik, és nem ürül ki. Túladagolásánál a csontok károsodása, a vesék működésének csökkenése, az izomzat és az idegrendszer működési zavara tapasztalható.

Belgiumban már betiltották, a Skandináv országokban és a volt Szovjetunió területén törvények korlátozzák a használatát, fogkrémekben való alkalmazása tilos. Az Egyesült Államokban az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (Food and Drug Administration, FDA) előírja, hogy a csomagoláson fel kell tüntetni az egészségügyi kockázatokra vonatkozó figyelmeztetéseket, valamint azt az információt, hogy a fogkrém lenyelése esetén a helyi toxikológiai intézethez kell fordulni.

Fentiek ismeretében döntsd el, hogy szeretnéd-e a továbbiakban is használni vagy inkább elkerülöd! Vannak más veszélyforrások is a fogkrémekben? Megtudhatod a következő részből!

Pribus Tünde

Forrás: http://tunderkozmetika.hu/2-veszelyes-kozmetikum/