Maradjunk még a fog- és szájápolásnál. Megdöbbentő, hogy a natrium-fluorid mellett még milyen egészségesnek cseppet sem mondható vegyületek kerülnek a termékekbe! És csak azért, hogy színesek, habzóak legyenek és azzal a reklámszöveggel lehessen eladni, hogy: „fertőtlenítő hatású”…

Kezdjük a leggyakoribb színezékekkel, mintha nem lenne mindegy, hogy egy fogkrém milyen színű:

 • barna E154: máj- és szívkárosító
 • eritrozin meggyszín E127: idegrendszer módosító, pajzsmirigy daganat előidéző
 • amaranth piros E123, alluravörös E129: karcinogén (rákkeltő), mutagén, kisgyermekek esetén tilos használni
 • ezüst E174: enzimblokkoló
 • alumíniumpor E173: Alzheimer-kór
 • kinolinsárga E104: erős allergén, USA-ban nem használják
 • narancssárga E110, kárminsav E120, neukokcin E124, brillantfekete E151, patentkék E1312, indigókarmin E132: allergén
Mesterséges színezékek

Mesterséges színezékek

Folytatva a sort néhány fogkrémbe olyan erős hatású antibakteriális, fertőtlenítő anyagokat is kevernek (pl. klórhexidin vagy hexachlorofen, triclosan), amik nem tesznek különbséget a fogszuvasodást okozó baktériumok és a szájban élő egyéb, ártalmatlan vagy éppen védekező organizmusok között, ezért használatuk során kellemetlen fertőzésekkel nézhetsz szembe: tönkreteszik a normál flórát, felszívódva eljutnak testünk más szegmenseibe is, lenyelve hányingert, emésztőrendszeri elváltozásokat okozhatnak!

Az egyik gyilkos fertőtlenítő- és tartósítószer, az 1972 óta használatban lévő triclosan (triklozán). Ennek felhasználása az Európai Unióban egy 2006-os felmérés szerint elérte az évi 450 tonnát(!).

Vajon mit tárt fel a triclosan-ról eddig a tudomány?

 • A Proceedings of the National Academy of Sciences szaklapban megjelent vizsgálatban a kutatók izolált szívizomsejteken és vázizomrostokon, valamint élő egereken és hallárvákon vizsgálták a triclosan hatását. A szer élő állatokban akár 25 százalékkal csökkentette a szív- és vázizmok összehúzódó képességét már 20 perccel a beadás után. A szerzők kiemelték, hogy különösen káros lehet a szívelégtelenségben szenvedők számára.
 • Allergiát okozhat, mert megtámadja a bőr természetes védőköpenyét.
 • Az emberi ínyhámsejtekben sejtelhalást okoz.
 • Állatkísérletekben a triclosan befolyásolta a hormonális rendszer működését: a pajzsmirigy hormontermelését, androgén- és ösztrogénhormon-receptorokkal is kölcsönhatásba lép, gátolja a férfi és a női nemi hormonok működését és hatással lehet a magzat növekedésére, fejlődésére is.
 • Zsírban oldódó vegyület, ezért a szervezeten belül felhalmozódik a zsírszövetekben.
 • Vizsgálatokban öt emberi anyatejmintából háromban mutattak ki triclosant, megtalálták újszülöttek köldökzsinórvérében is, ami azért aggasztó, mert a fejlődő magzat különösen sebezhető lehet a triclosan hatásaival szemben.
 • A triclosan a környezetvédő szervezetek feketelistájára is felkerült súlyos környezetkárosító hatása miatt. Mivel a triclosan tartalmú termékek többsége végül a szennyvízbe kerül, a természetes vizekben nagy mennyiségben halmozódik fel. A vegyület toxikus az algák számára (amelyek a vízi táplálékláncok alapját képezik, ezért pusztulásuk különösen nagy kárt okoz a társulásokban), nagy mennyiségben halmozódik fel halakban és más vízi fajokban.
 • Lebomlása során – UV-sugárzás hatására – két ismert karcinogén (rákkeltő), dioxin és furán keletkezik.
 • A csapvízben található triclosan reagálhat a víz fertőtlenítése során használt klórral, így számos veszélyes klórvegyület keletkezhet, többek között kloroform, amit a humán karcinogének közé sorolnak.

A kockázatok miatt 2010. március 19-én az Európai Unió megtiltotta a triclosan felhasználást olyan termékekben, amelyek élelmiszerrel érintkeznek, viszont továbbra is engedélyezett a kozmetikumokban: fogkrémekben, szájvizekben, szappanokban, folyékony szappanokban, dezodorokban, borotválkozás utáni szerekben, tus- és habfürdőkben, samponokban, pelenkákban.

Miért nem akarják egyelőre kivonni a forgalomból más veszélyes anyagokkal együtt? Mert nagyon olcsó az előállításuk és a gyártók hatalmas nyomást gyakorolnak!

A gyermek fogkrémek a legveszélyesebbek, mert ezeket ráadásként jó ízzel látják el, emiatt a kicsik könnyedén le is nyelhetik. Ne felejtsd el, ha szoptatsz, állapotos vagy, babát tervezel, hogy a méhlepényen és az anyatejen keresztül már kisbabád is találkozik ezekkel a veszélyes anyagokkal. Ráadásul egy csöppségnek sokkal kevesebb is elegendő a károsodáshoz!

Ha elgondolkodtatónak találtad a fenti figyelmeztető tényeket, akkor ellenőrizd le az otthon található fogkrémedet! De még sajnos nincs vége a fogkrémekben található káros anyagok felsorolásának! A következő részből megtudhatod mitől habzik minden tisztító kozmetikum.

Pribus Tünde

Forrás: http://tunderkozmetika.hu/3-veszelyes-kozmetikum/