A nőknél, férfiaknál leggyakrabban használt kozmetikumok az izzadásgátlók, dezodorok. Ezek többsége egy létfontosságú testi folyamatot hivatott meggátolni, a hónalji izzadást, aminek súlyos következményei lehetnek!

07-dezodor

Tudtad, hogy a hónaljadban teljesen más verejtékmirigy található, mint a tested többi részén? Ezek a mirigyek csak a pubertáskortól kezdődően működnek. Nagyon fontos szerepük van a méreganyagok kiválasztásában! Teljes felelőtlenség ezt megakadályozni! Nem az izzadást kellene gátolni, hanem a verejték szagosodását.

Mivel érik el, hogy egyetlen használattal akár 48 órán keresztül ne tudj izzadni? Olyan vegyületekkel, amik drasztikusan összehúzzák a verejtékpórusokat! Ezek általában alumínium sók. Mit kell tudni róluk?

 • Eltömítik, elzárják a hónaljban lévő pórusokat. Ez akadályt képez a szervezet egyik méregtelenítő pályáján, a hónalji izzadtsággal nem tudnak távozni a toxinok. Felhalmozódnak, ami akár kihathat a hónalj körüli nyirokcsomókra, eljutva egészen a mellszövetekig.
 • Ösztrogénhez hasonlóan viselkednek, a magasabb ösztrogén szint kedvez a rákos daganatok kialakulásának.
 • Az alumínium sók tartós használata során komoly mennyiség halmozódhat fel ebből a talán a higanynál is mérgezőbb fémből, elárasztva az egész szervezetet.
 • Befolyásolja a növekedési hormonok működését, fejlődési rendellenességeket okoz, gyengíti az immunrendszert és szabad gyököket képez a szervezetben.

Leggyakrabban használt alumínium vegyületek:

 • Aluminium Chlorohydrate
 • Ammonium alum
 • Aluminium Zirconium Tetrachlorohydrex Gly
 • Aluminium Chlorohydrex Pg
 • Aluminium Fluoride
 • Alumina
 • Aluminium Zirkónium – Tri-, Tetra-, Penta-, Octachlorohydrate

Nem az izzadással van a probléma, hiszen maga a váladék teljesen szagtalan. Kellemetlenné akkor válik, amikor gombák és baktériumok elkezdik lebontani a benne található zsírokat, fehérjéket. Illetve, amikor hormonális vagy stressz hatásra megváltozik a verejték összetétele. Ezen a problémán lehet segíteni növényi hatóanyagokat tartalmazó dezodorokkal.

Egy másik kritikus összetevőről, a parabenről, amit tartósítószerként használnak dezodorokban, egyéb kozmetikumokban is, az alábbi tények láttak napvilágot:

 • A Journal of Applied Toxicology című neves szaklapban megjelent vezércikk tájékoztatása szerint egy vagy többféle paraben észtert találtak 40 emlőeltávolításból vett 160 szövetminta 99%-ában, magasabb koncentrációban voltak jelen a mell felső-külső negyedében és a hónaljban.
 • A paraben hasonlóan hat a szervezetre, mint a mellrák kifejlődésében szerepet játszó ösztrogénhormon, egy tanulmány szerint a POH- (para-hidroxi-benzoesav, paraben) alapú dezodor használata és a mellrák előfordulása között összefüggés fedezhető fel.
 • A University of Reading molekuláris biológusa, Philippa Darbre volt, aki elmondta, hogy a daganatokban talált parabenek formája arról tanúskodik, hogy valami olyantól származnak, amit a bőrre vittek fel, dezodortól, krémtől vagy spraytől. Ha étkezés útján kerültek volna a szervezetbe, az anyagcsere folyamán lebomlottak volna, és már nem észterek formájában találták volna meg őket.
 • Egy 2011-es vizsgálat beszámolt arról, hogy a methyl-paraben elősegíti a sejtciklust, és a humán emlősejteket ellenállóbbá teszi az apoptózisra (a rosszindulatú folyamatot kontrolláló sejtelhalás), ami a rosszindulatú tumor burjánzásának molekuláris alapját adja.
 • Egy 2007-es vizsgálat kimutatta, hogy a butyl-paraben és a propyl-paraben DNS károsodást okoz, Dániában 2011-ben ezeket betiltották 3 év alatti gyermekek részére készülő kozmetikumokban.

A szomorú az egészben, hogy rendkívül elterjedt a használatuk, ennek ellenére a parabenek toxikológiáját alig tesztelték! Erről is utólag, évtizedes használat után kezd kiderülni, hogy mennyire káros és a szemfülesebb gyártók már ki is vonták termékeikből.

Lehet még tetézni a bajt? Sajnos igen! Ha a káros vegyületek nem szívódnának fel kellőképpen maguktól a bőr mélyebb rétegeibe, ezáltal eljutva a véráramba, akkor tudnod kell, hogy léteznek olyan anyagok, amik ezt elősegítik! A bőrt áteresztővé, védtelenné teszik, így akadálytalanul tud bejutni bármi, amit a bőrödre kensz! Ezek a segédanyagok a glikol-ok (két vegyértékű alkoholok):

Propylene glycol:

 • Petróleum származék, az iparban fék- és hidraulikafolyadékokban éppúgy megtalálhatjuk, mint a fagyásgátló szerekben.
 • A PG elég erős ahhoz, hogy eltávolítsa a hajókra tapadó kagylókat.
 • Az EPA olyan mérgezőnek tartja a PG-t, hogy a dolgozókat védőkesztyű, védőruha és szemüveg hordására kötelezi, valamint, hogy minden PG oldattól szabaduljanak meg oly módon, hogy ássák el a földbe.
 • Különböző információs anyagok figyelmeztetik a propilén glikol tartalmú termékek használóját, hogy ez az anyag erősen irritálja a bőrt, és használatával májelégtelenség és vesekárosodás léphet fel.
 • Viszont nincs figyelmeztető címke olyan termékeken, mint a dezodorok, amikben a koncentráció nagyobb, mint a legtöbb ipari alkalmazásban.
 • Bőrirritációt válthat ki, különösen 5 %-nál magasabb koncentrációban.
 • Áthatol a bőrön és gyengítheti a protein és sejtszerkezetet. Hozzájárulhat ahhoz, hogy más kemikáliák a bőr mélyebb rétegeibe bejuthassanak, és ezzel könnyebben a vérbe áramolhatnak.

PEG (Polietilén-glikol): nem mérgező vegyületek, viszont a bőrt áteresztővé és sérülékennyé teszik a káros anyagokkal szemben, használatuk főleg sérült bőrfelületen kerülendő! Főleg: PEG-10 M, PEG-14 M, PEG-32, PEG-4, PEG-6 Stearate, PEG-7, PEG-8 Esters

Nehogy valaki azt gondolja, hogy csak a nők érintettek! Hiszen a férfiak is nagyon sok kozmetikumot használnak: fogkrém, dezodor, tusfürdő, sampon…stb., de a legkritikusabbak a különböző borotvahabok, gélek! Borotválkozás során a bőrön mikro-sérülések keletkeznek, ezeken keresztül akadálymentesen jut be minden anyag, ami közvetlenül előtte és utána a bőrre felkerül!

Nézd meg két hagyományos, kedvelt borotvahab összetételét! Figyeld meg, hogy egyetlen természetes összetevőt tartalmaznak (aloe lé és kakaóvaj), a többi mind szintetikus, többségük nagyon káros vegyület:

Aqua, Palmitic acid, Triethanolamine, Isopenthane, Glyceryl oleate, Stearic acid, Parfum, Isobuthane, Sorbitol, Hydroxyethilcellulose, PTFE (teflon), PEG-90M, PEG-23M, Tocopheryl acetate, Propylene glycol, Aloe barbadensis leaf juice, Benzyl salicylate, Hexyl cinnamal, Limonene, Linalool, CI 59040, CI 42090

Water / Aqua,  Stearic Acid,  Glycerin,  Triethanolamine,  Isobutane,  Ceteth-20,  Sodium Lauryl Sulfate,  Cocamide DEA,  Propane,  Polyquatermium-7,  Theobroma Cacao (Cacao) Seed Butter,  Potassium Hydroxide,  Sodium Silica,  Butane,  Dimethicone,  Tocopheryl Acetate,  Allantoin,  Parfum / Fragrance.

Az eddigiek alapján már Te is láthattad, hogy nők, férfiak egyaránt ki vannak téve a kozmetikumokból áradó káros hatásoknak. De a babák, kisgyermekek bőre annyira védtelen, hogy szinte akadálytalanul szívódik fel minden, ami érintkezik velük. Tekintetbe veszik ezt a gyártók, akik őket célozzák meg termékeikkel? A következő részből megtudhatod a választ!

Pribus Tünde

Forrás: http://tunderkozmetika.hu/7-veszelyes-kozmetikum/