A kicsiknek a legjobbat szeretnénk adni, így érdemes körültekintően kiválasztanunk, hogy pontosan milyen babaápolási szerekre van szükségük. Nézzük meg, ezek közül melyek tartalmaznak veszélyes anyagokat, és mik azok, amelyek értékes összetevőikkel segítik a puha bababőr biztonságos fejlődését. Ne dőlj be a reklámoknak, mindig olvasd át a termékek alkotóelemeit!

Szerinted a bababőr megfelelő ápolásához elengedhetetlen a kozmetikumok használata?

Már el sem lehet képzelni egy babát, kisgyermeket hintőpor, fürdető, habfürdő, sampon, popsikrém, testápoló, törlőkendő, babaolaj, napozókrém nélkül. Valóban szüksége van mindezekre? Ezt csak úgy tudod megállapítani, ha meggyőződsz róla, saját szemeddel látod, hogy mit tartalmaznak a legkisebbeknek szánt kozmetikumok!

08-babaápolás

Újszülött kortól kb. 3 hónapig nem található meg teljes mértékben a bőrt védő baktériumflóra, lassan alakul ki a felhámot karbantartó zsíros emulzió. A bőr később is nagyon sérülékeny, áteresztő, ezért egyáltalán nem mindegy mivel érintkezik!

Kiábrándító és szomorú, de a babáknak, kisgyermekeknek szánt kozmetikumok pont ugyanazokat a veszélyes és káros vegyszereket tartalmazzák, mint a felnőtteknek gyártott, csak más csomagolásban!

Amilyen vegyületeket eddig megismertél, ugyanúgy megtalálhatóak a baba- és gyermekeknek szánt készítményekben! Habképző: Sodium Lauril (Laureth) Sulphate, tartósítószer: Triclosan, Paraben, kőolaj származékok: Paraffinum liquidum, emulgeálószer: Triethanolamin, mesterséges színezékek: C.I.-vel jelölve, szintetikus illatok: Parfum/Fragrance, alumínium vegyületek, glikolok: Propylen glycol, PEG.

Muszáj folytatnunk a sort, hogy tisztában legyél a kockázatokkal és megfelelő döntést tudj hozni!

Talkum:

Hintőporként köldökcsonkra, hajlatokba, nedves bőrfelületre ajánlják, nemcsak babáknak… Igen finomra őrölt magnézium-szilikát, amelynek parányi szemcséi sokáig lebegnek a levegőben. Belélegezve megtapad a hörgőkön, a garaton, a tüdőlebenyek között, eljuthat a tüdő legtávolabbi zugaiba is. A talkum olykor azbeszttel lehet szennyezett, ami köztudottan rákkeltő anyag.

Egyes tanulmányok szerint azoknál a nőknél, akik rendszeresen hintőporozzák az alsóneműjüket, a combhajlatukat, illetve a nemi szervük környékét, nagyobb eséllyel betegszenek meg petefészek-daganatban.

http://phd.semmelweis.hu/mwp/phd_live/vedes/export/feketetibor.d.pdf

De hintőpornyomokat találtak olyan nők rák miatt eltávolított petefészkében, akik felnőttként nem is használtak hintőport. Vajon mikor került oda, ha nem kisbaba korukban?

08-hintőpor

Silica: 

Kovaföld, amely csak belélegezve veszélyes (szilikózis), mert tüdőrákot okoz.

Hexachlorophen (hexaklorofén, Chlorhexidinium):

Eltömíti a bőr pórusait, belégzése súlyos következményekkel járhat: tüdőfibrózis, asztma, légzőszervek irritációja.

A hexachlorophen-t popsira, ekcémára, bőrgyulladásra szánt krémekben is előszeretettel alkalmazzák, pedig a betegtájékoztató is figyelmeztet: “Nem alkalmazható kisgyermekkorban, égett, hámfosztott bőrfelületen, nagy nedvedző felületen, nyálkahártyán. A hexaklorofén áthatol a lipidmembránokon, a bőrön keresztül felszívódik, ez újszülötteknél és sérült bőrön keresztül jelentős, így systemas toxikus hatásokat okozhat. A készítmény lehetséges mellékhatásai a túlérzékenység, nagy mennyiségben felszívódva idegrendszeri károsodás, valamint bőrirritáció. Idegrendszeri tünetek jelentkezésekor a kezelést azonnal be kell szüntetni. Terhesség és szoptatás időszaka alatt a készítmény nem alkalmazható, mivel a hexaklorofén a bőrről felszívódik és átjut a placentán, illetve nem zárható ki, hogy a hatóanyag átjut az anyatejbe.”

Biztosan hallottál már a természetes antioxidánsok áldásos hatásáról! A vegyészek létrehozták ennek is a szintetikus változatát! Melyek ezek és milyen hatásúak?

Butylhydroxytoluol (BHT), Butylhydroxyanisol (BHA), szinte minden kozmetikumban alkalmazzák a természetes antioxidánsok helyett tartósítószerként. Károsítja az immunrendszert, az örökítő sejteket és a magzatot. Elváltozásokat okoz a pajzsmirigyben és a májban, felhalmozódik a zsírszövetben. Nem hiszem, hogy bárki is szeretné ezt a kockázatot vállalni!

Szót kell említeni egy másik nagyon veszélyes anyagról, ez a formaldehid!

Egy amerikai felmérés során a gyermekek számára készült, a hazai boltokban is kapható 28 tusfürdőt, sampont vizsgáltak, és 23-ban kimutatták a formaldehidet. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Nemzetközi Rákkutatási Hivatala szerint a formaldehid bizonyítottan emberi daganatkeltő anyag. Ismertté vált, hogy nemcsak a ritka orr-rákhoz, hanem a gyakrabban előforduló leukémia kialakulásához is hozzájárul. Nagyon erős allergén, így már kis mennyiségben is irritálja a nyálkahártyákat.

Formaldehid források a kozmetikai termékekben például: DMDM hydantoin, Imidazolidinil Urea, Diazolidinyl Urea, Quaternium 15, 2-bromo-2-nitropropán-1,3-diol, Bronopol.

Kerüld el az olyan baba- és gyermek kozmetikumokat, amik veszélyt jelenthetnek a kicsik egészségére! Helyette használj olyan termékeket, amelyben értékes növényi összetevők találhatóak, és káros adalékok nélkül biztosítják az érzékeny bőr védelmét, ápolását!

Ha már védelemről van szó, akkor nem hagyhatjuk ki a napozószereket sem, legközelebb ezeket vesszük górcső alá!

Pribus Tünde

Forrás: http://tunderkozmetika.hu/8-veszelyes-kozmetikum/