Hétvégén talán egy kicsit több időnk van a konyhában alkotni, ezért alapanyagokban gazdagabb és időben hosszabb elkészítésű ételeket javaslok. De megéri a fáradtságot, mert a végeredmény kifejezetten finom és tápláló étel lesz.

Ebédre ajánlok egy zöldséges csicseriborsó levest, ami szokásomhoz híven jó sűrű. A belefőzött köles teljes értékűvé teszi az ételt, hiszen a hüvelyes gabonával való párosítása ebből a szempontból (is) remek megoldás.

01-leves-csicseriborso

Főételnek egy hamis lasagne készülhet, de csak azért mert nem lasagne lapok kerülnek bele, hanem penne tészta. Nekem ez a változat nagyon bevált, úgyhogy én már nem is szoktam változtatni rajta. Természetesen el lehet készíteni vegán változatban is, amikor tejszín helyett zabkrémet és zabtejet használunk.

03-brokkolis-lasagne

Vacsorára egy könnyedebb fogást ajánlok, így a téli szezont figyelembe véve egy tökös ételt

02-tok-alma

Amennyiben nem kedveled a sütőtököt, akkor egy kakaós kalács rizstejes kakaóval, hmmmm…. nagyon finom lesz.

Kakaós kalács

Hozzávalók:

  • 30 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 20 dkg fehér tönkölyliszt
  • 2,5 dl rizstej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 8 dkg méz
  • 1 tojás
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 1 kávéskanál himalája só
  • 1 kávéskanál vaníliapor
  • 1 bio narancs reszelt héja vagy szárított narancshéj (kandírozott narancshéj is tehető hozzá)
  • + 2 evőkanál cukrozatlan kakakópor

Elkészítése:

  1. A tészta hozzávalóit egy tálba tesszük és kb. 10 perc alatt egy könnyed tésztát  dagasztunk.
  2. Ezután nyújtódeszkán három részre osztjuk. Az egyik részhez hozzágyúrjuk a kakaóport.
  3. Letakarjuk, és meleg helyen duplájára kelesztjük (kb. 1 óra).
  4. A három gombócot ismét felezzük, így lesz 4 fehér és 2 kakaós tészta.
  5. 2×3 fonást készítünk, majd egy kalácssütő formába tesszük úgy, hogy az alsóba egy kis mélyedést csinálunk, majd rátesszük a második fonatot is.
  6. Ismét hagyjuk kelni (min. 40 perc), majd megkenjük meleg rizstejjel.
  7. Előmelegített sütőben 180 fokon mintegy 50 percig sütjük. Figyeljünk oda, hogy meg ne égjen a teteje, akár egy zsírpapírt is tehetünk a tetejére.

04-kalacs

Jó étvágyat kívánok a hétvégi menühöz. 🙂