Régebben úgy próbáltam főzni, hogy összevásároltam sok mindent, majd álltam a konyhában, nézegettem az alapanyagokat, és megpróbáltam ezekhez receptet keresni. De sosem sikerült teljes mértékben, mert mindig valami hiányzott otthonról.

Ezért megfordítottam a sorrendet, keresek egy ígéretesnek tűnő receptet, összeírom a hozzávalókat, és ami nincs készleten, azt megvásárolom hozzá.

Így egy egész heti menüt is sokkal könnyebb összeállítani!

Most egy olyan hétvégi menüsort ajánlok, ami gyorsan, egyszerűen elkészíthető, mégis változatos és egészséges.

Reggeli: házi müzliszelet

Ebéd: tárkonyos zöldség-raguleves, tésztás főétel, bounty torta

Uzsonna, vacsora: Waldorf-saláta

Házi müzliszelet:
  • vegyes müzli vagy gabonapelyhek
  • bármilyen aszalt gyümölcs
  • bármilyen olajos mag
  • méz

01-hazi-muzliszelet

Elkészítése:

A müzlit (vagy pelyheket), apróra vágott aszalt gyümölcsöt, olajos magvakat egy tálban összekeverem annyi mézzel, hogy összeálljon, ragadjon. A masszát belenyomkodom egy tepsibe, jól ellapítom, beteszem hűtőbe, hogy kicsit dermedjen, utána szeletelem. Ezt előző nap is el lehet készíteni, sőt, én nagyobb mennyiséget szoktam, ami több napra is elég. Attól sem kell megijedni, ha nem tudod szépen szeletelni!

Zöldséges raguleves:
  • igény szerinti zöldségek, amiket a család szeret, én ezekből állítottam össze: karfiol, sárgarépa, fehérrépa, zeller, gomba (kiváló fehérje forrás), póréhagyma, pár szem mirelit borsó
  • olívaolaj
  • himalája só, bors
  • tárkony

02-tarkonyos-zoldsegleves

Elkészítése:

A zöldségeket a kívánt nagyságúra aprítom, beleteszem a fazékba, pár percig kis olíva olajon melegítve átforgatom, majd felöntöm vízzel, sózom, borsozom és jó sok szárított tárkonyt szórok bele, készre főzöm.

Én szoktam bele időnként nokedlit (galuskát) szaggatni, de lehet apró tésztákat kifőzni mellé, ki hogyan szereti.

Vegák most ne figyeljenek: ha húsos (mindenképpen tanyasi, házi legyen!!!) ragulevest szeretnél készíteni, akkor a módja ugyanez, csak az olajon először a kis kockákra vágott húst kell jól átforgatni, hogy kifehéredjen, ezután megy bele a zöldség.

Tésztás fő étel:
  • tészta
  • lazac kockára vágva vagy tonhal konzerv (elhagyható)
  • aszalt paradicsom
  • sűrített paradicsom
  • lilahagyma
  • rizstejszín vagy zabtejszín
  • kókuszolaj vagy olívaolaj
  • himalája só, bors
  • fűszerek (ha olaszosan szeretnénk: bazsalikom, oregánó, fokhagyma, de lehet kurkumával és curryvel, én most szárított kaporral ízesítettem)

03-tonhalas-teszta

Elkészítése:

Az aprított hagymát kis olajon (ha olívaolajat használunk, akkor pici vizet is adjunk hozzá, hogy az olaj ne tudjon nagyon felforrósodni) átforgatom, hozzáadom a hal darabokat, aszalt paradicsomot, sózom, borsozom, fűszerezem, beleteszem a növényi tejszínt és a sűrített paradicsomot, picit összeforralom. Majd összekeverem a kifőtt tésztával. Lehet rá sajtot szórni, ha a család úgy jobban kedveli.

A tésztás ételekben azt szeretem, hogy szinte bármit tehetek bele, ami épp van otthon, ha esetleg nem készültem fel rendesen a főzésre… 🙂 Próbálkozz nyugodtan, ezt nem lehet elrontani!

Bounty-torta:
  • 200 g kókuszreszelék
  • 3 evőkanál útifűmaghéj
  • ízlés szerint finomítatlan nádcukor (vagy kókuszvirágcukor)
  • 100 g étcsokoládé
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 1 db bio csokis pudingpor (elhagyható)

04-bounty-torta

Elkészítése (15 perc):

A kókuszreszeléket és a cukrot kávédarálón megőrlöm, egy tálban összekeverem az útifűmaghéjjal. Annyi vizet (vagy növényi tejet) öntök rá kis adagokban, hogy összeálló, de ne túl nedves masszát kapjak. Ezt belenyomkodom egy torta (vagy bármilyen) formába.

Gőz fölött olvasztok étcsokit, beleszórom a kakaóport, a bio pudingport, kis cukrot, teszek bele vizet és addig keverem, amíg pudingszerű lesz, ezt kicsit kihűtöm és rásimítom a kókuszos massza tetejére, hűtőben megdermesztem.

Lehet csak olvasztott étcsokoládét is a tetejére kenni!

Waldorf-saláta:
  • zeller
  • alma
  • dió
  • citromlé
  • juharszirup (nem vegánoknak méz)

05-waldorf-salata

Elkészítése:

A zellert és az almát vékony csíkokra vágom, rászórók apróra vágott diót, meglocsolom kis citromlével, csurgatok rá juharszirupot/mézet és összekeverem.

Ezeket az ételeket természetesen bármikor el lehet készíteni, remélem tetszett valamelyik recept, jó étvágyat kívánok a finomságokhoz!

Pribus Tünde