Pénteken már egyre jobban zakatol bennem az a gondolat, hogy mit főzzek hétvégén? Ti is így vagytok ezzel? A gyerekek itthon lesznek, egészségeset, de mégis valami kedvencet kellene készíteni. Mindemellett az is fontos, hogy ne töltsem az egész napot a konyhában.

Nos, ezzel a sorozattal próbálunk segíteni nektek, hogy a nagy, hétvégi bevásárlás során be tudd szerezni a szükséges hozzávalókat.

Elsőként egy olyan levest ajánlok, amiből akár egy nagy lábassal is készíthetsz, így az két napra is elég lesz. Ez a zöldséges bableves – melyet én Jókai bablevesnek nevezek – olyan laktató, hogy a második fogásnak elég lesz akár egy light-os palacsinta is. Legalábbis ez nálunk így szuper páros. A gyerekeim annyira szeretik ezt a levest, hogy nem tudok olyan sokat főzni, hogy másnapra maradjon. Két tányér a fejadag gyerekenként, az már 6 tányér. 🙂 A receptben szereplő savanyú káposztát ne hagyjátok ki belőle, de ha nincs időd készíteni, akkor egy kevéske citrom is csodás ízvilágot ad neki.

leves-bableveskaposztaval3

Zöldséges bableves savanyú káposztával

A palacsintára visszatérve, ez valóban nagy kedvenc egy gyerekes családban, de a felnőttek is be tudnak ám lakmározni belőle. Én tej és tojás nélkül készítem, higgyétek el, így is működik a recept. Tölteléknek a DM-ben kapható DMBio-s nutellát hígítom fel kókuszkrémmel, vagy egyszerűen kakaóport, esetleg baracklekvárt használok.

palacsinta

Vegán palacsinta

Egy ilyen ebéd után elég egy könnyed vacsora, nálunk jolly joker a granola. Persze nem a bolti, ezt is én készítem el. Ebben az a jó, hogy olyan alapanyagokat teszek bele, amiket szeretünk, így nem fordul az elő, hogy ezt-azt kipiszkálnak belőle a gyerekek.

mogyoros-muzi2

Mogyorós granola

Vasárnapra már egy komolyabb ebéd a módi, legalábbis a „népi” hagyomány ezt kívánja meg. A tyúkhúsleves helyett próbáljátok ki a jó zöldséges levest, és mielőtt még szentségeltek egyet, akkor várjatok még, mert én a csigatészta helyett kölest teszek bele. Bizony, ez is nagy kedvenc itthon, a gyerekeim borsos levesnek nevezik, mert ezt még utólag meg szokták egy picit borssal szórni. 🙂

Zöldséges leves kölessel

Tőlem ne várjatok húsos receptet, így főételnek is egy vega ételt javaslok. Mit szólnátok egy töltött káposztához? Ja, ez húsos? Neeem… természetesen ez is húsmentes. Itt igazából a fűszerezésre kell figyelni, és mindenképp szerezz be füstölt pirospaprikát. No, de ne olyat, ami folyékony „mű” füsttel van ízesítve, hanem valódi bükkfával füstölt paprikát keress.

toltott-kaposzta2

Húsmentes töltött káposzta

Vasárnap délután desszert nélkül… milyen már az? Bizony, készítsünk mi is egyet. De ne kelljen olyan sokat bajlódni vele, ezért egy egyszerű muffint javaslok, melyből ha marad, akkor hétfőn csomagolhatunk belőle a gyerkőc uzsonnás dobozába. És képzeljétek, ez is vegán.:)

muffin01-c

Csokis-kókuszos muffin

Remélem, ha felteszed magadnak ezt a kérdést, hogy „Mit főzzek hétvégén”, akkor eszedbe jut ez az írás, és már veszed is elő a papírt és a tollat, és írod a bevásárló listát. 🙂

Jó főzőcskézést és szép hétvégét kívánok neked!

Riczu Anikó