A fejfájás az egyik leggyakrabban előforduló kellemetlen tünet. Már gyermekkortól kezdve megkeseríti sokak életét, akadályozhatja a napi tevékenységek végzését, de ennek nem kell így lennie.

Az alábbi 30+1 pontban mindent megtalálsz a fejfájás hátteréről és a bevált, hatékony megoldásokról!

A fejfájásra van megoldás!

Mit tehetsz, ha fáj a fejed? Milyen testi, lelki okai vannak a fejfájásnak és milyen természetes módszerek segíthetnek?

Először nézzük meg, fizikailag mi fáj ilyenkor tulajdonképpen!

Fejfájásnál a fájdalom a koponyából vagy az agyat körülvevő szövetekből és struktúrákból ered, hiszen az agynak nincsenek fájdalomérzést közvetítő sejtjei. A csontokat fedő vékony szövet, a koponyát, a szemeket és a füleket körülvevő izmok, valamint az agy és a gerincvelő, az erek és az idegek felszínét borító szövetrétegek mind begyulladhatnak vagy irritálódhatnak, ami fejfájást okozhat. Az agy soha nem fáj, még akkor sem, ha az agyállományban valamilyen elváltozás jött létre. Az idegrostokkal átszőtt agyburok, a csontos koponyatetőt vékonyan beborító izomrostok és inak feszültsége hatalmas fájdalmat is elő tud idézni. Tehát a rossz keringés, a gyulladás vagy a legtöbb fejfájást kiváltó egyéb elváltozás az érzékeny idegrostokra hatva idéz elő fájdalmat.

A nyakcsigolyákból eredő fejfájás legfőbb kiváltó oka a rendellenes működés vagy a középnyakszirti rész krónikus rögződése. Amikor a gerincartériák keresztülhaladnak az első hat nyakcsigolya lyukakon, akkor néhány rendellenesen működő nyakcsigolya irritálja ezeket az ütőereket. Ez gátolja a vér egészséges szállítását az agyba, és nyakidegi eredetű fejfájást okoz.

Milyen fő típusai vannak a fejfájásnak? Rád melyik jellemző?

Primer (elsődleges)

Migrén: rohamokban jelentkező heves fejfájás, melynek kellemetlen kísérő tünetei lehetnek, például hányinger, fény- és zajérzékenység.

Tenziós fejfájás: a leggyakoribb, a fej bármelyik részén keletkezhet, tompa, szorító fájdalommal jár.

Cluster: hosszan tartó súlyos, egyoldali rohamokat okozó.

Szekunder (másodlagos)

Valamilyen betegség kísérő jelensége, ha erre gyanakszunk, akkor mindenképpen orvosi segítségre van szükség. Ilyen lehet például agydaganat, agyvérzés, melléküreg-gyulladás (orr, arc, homlok, fül, krónikus arc és homloküreg-gyulladás), agyhártya-gyulladás, magas vérnyomás, fejsérülés, láz, vese-, mellékvese és pajzsmirigybetegség, rossz fogak, gyulladásos gócok a szervezetben.

Most nézzük át tüzetesen, hogy mik okozhatnak fejfájást és milyen bevált tippek segíthetnek!

Látni fogod, hogy milyen sok területet érinthet, épp ezért úgy tudod hasznosítani a leírtakat, ha egyenként megvizsgálod, mi vonatkozhat rád. Vezess naplót, amiből egy idő után jobban be tudod majd azonosítani a fejfájás kiváltó okait. Minden probléma csak úgy oldható meg, ha változtatsz, hiszen ugyanazzal az életvitellel, gondolkodással, lelkiállapottal marad minden a régiben. Viszont ha tudatosabban, nyitottabban éled az életed, és hajlandó vagy tenni magadért, akkor tapasztalni fogod a pozitív eredményt.

1. Lelki okok

Közismert tény, hogy minden testi tünet visszavezethető valamilyen lelki szinten történő elakadásra, megoldatlan élethelyzetre, önmagunkkal kapcsolatos diszharmóniára. A fej szimbolizálja többek között a gondolkodást, az értelmet, az észszerűséget, az irányítást és a problémák megoldását. Sok mindenre rámutat ha valaki fejfájós. Nézd végig őszintén, hogy vajon illik-e ezek közül rád valamely tulajdonság! Nem mindig könnyű becsületes önvizsgálatot tartani, de senki nem fogja leellenőrizni, számon kérni, magadnak teszel jót ezzel! Amennyiben úgy érzed, hogy egyik-másik betalál, hosszabb ideje fennáll, keress neked megfelelő, szimpatikus szakembert, módszert, ami által harmóniába tudsz kerülni, ezáltal a test általi jelek, fájdalmak is javulnak, megszűnnek.

– gondolati és érzelmi szinten nagy feszültség alakult ki bennem

– gyakran vagyok kimerült, kialvatlan, rosszkedvű, szorongó

– nem szeretek és nem is akarok gondolkodni, egyszerűbb a homokba dugva tartani a fejem, hiszen így nem érzékelek szerinte semmit a világ dolgaiból

– sem látni, sem megérteni nem akarom azt, ami az életben történik velem, egyfolytában menekülök az elől, ami zavar

– állandóan kritizálom, nem tartom teljes értékűnek magam, ugyanakkor nehezen tűröm, ha más negatív véleményt mond rólam

– gondolataimat, céljaimat alárendelem, minden áron meg akarok felelni másoknak

– gondolkodom és megoldásokat keresek mások helyett is

– sokszor kényszerítem magam arra, hogy megtegyek valamit, amit valójában nem szeretnék

– nincs elég bátorságom felvállalni és kifejezni saját gondolataimat és érzéseimet

– szeretek mások helyett gondolkodni, és mások problémájára megoldásokat keresni, közben nincs elég időm a saját megoldandó feladataimmal törődni, ezáltal menekülök a saját életem elől

– túl sok mindent akarok kézben tartani és arra koncentrálok, hogy minden a saját elképzelésem szerint történjen

– bezárkózom, nem engedek az elveimből, nem engedem magamba áramlani a számomra más megvilágításban lévő ismereteket, érzéseket

– blokkolok erotikus impulzusokat, elfojtok szexuális vágyakat

– sokszor a magányosság érzése uralkodik el rajtam

2. Mit jelenthetnek a fej különböző részein megjelenő fájdalmak?

– a homlok területét érintő fejfájás az akarat kinyilvánításával vagy ennek akadályba ütközésével áll kapcsolatban

– a bal oldali halánték a földi, anyagi dolgok meg nem értésére utal

– a jobb oldali halánték az érzelmi ingerek iránti értetlenséget jelzi

– a fejtető fájdalmából az önállóság és bizalom diszharmóniájára lehet következtetni, anyagi és érzelmi problémák állhatnak fenn, amiket nem vallok be – még saját magamnak sem –, nem vagyok képes elhinni, hogy létezik számomra segítség

– a tarkó fájdalmánál úgy érzem, hogy valaki megpróbálja irányítása alá vonni gondolkodásmódomat, valójában nem bírom elviselni a kritikákat, nem fordulok hátra, hogy megvizsgáljam eddigi életemet, nem nézek szembe a megoldásra váró feladatokkal

Fizikai szinten a homloktáji fájdalmak a gyomor valamint a vastagbél érintettségére utalnak. Ha a fájdalom a halántéknál jelentkezik, az epehólyag, a gyomor, a vékonybél és a különböző belső szervek együttese szorul kezelésre. A fejtetői fájdalom a vese és a hólyag problémáira enged következtetni, a tarkótáji fájdalom pedig a húgyhólyag és az epehólyag megbetegedésére utal. Tarkótáji fejfájás esetén erősen ajánlott a vérnyomás ellenőrzése.

3. Gyógyszer mellékhatás

Egyes gyógyszerek – a fejfájás kezelésére alkalmas fájdalomcsillapítók is! – rendszeres használata mellékhatásként fejfájást okozhat a lebomlásuk során keletkezett köztes anyagok miatt. Lehetőség szerint ritkán használd, illetve kerüld ezeket. A témáról érdemes elolvasni ezt a részletes orvosi tanulmányt: http://semmelweis.hu/neurologia/files/2013/04/Fejf%C3%A1j%C3%A1s-a-mindennapi-gyakorlatban.pdf

4. Vízhiányos állapot

Ha testalkatodhoz, életviteledhez, illetve a külső körülményekhez nem igazodik az a folyadék mennyiség, amit napi szinten elfogyasztasz, akkor a szervezet vízhiányos állapotba kerül. Ilyenkor fokozatosan emelni kell a folyadékbevitelt, főleg tiszta víz formájában. Fejfájáskor igyál meg ülve gyorsan 3-4 dl vizet.

5. Vashiányos vérszegénység

Erős menstruációs vérzés, gyakori orr, illetve ínyvérzés vagy nem megfelelő táplálkozás miatt is kialakulhat. Pótolni természetes formában érdemes, erről ITT olvashatsz bővebben. Érdemes megnézetni a vas felszívódást is, mert a gyomor és bélbetegségek jó része többek között vasfelszívódási zavart is előidéz.

6. Kávé

A túlzott koffeinfogyasztás, a rendszeres, nagyobb mennyiségű kávé, kakaó, tea, kóla is krónikus fejfájást tud okozni. Irritálhatja a gyomor-és bélfalat, rontja az epeürülést, továbbá szűkíti az agyi ereket. Elhagyása 2-3 napon át tartó heves fájdalmat tud előidézni, ám ha a kezdeti megvonási tüneteken túljutsz, 1 héten belül sokkal jobban fogod érezni magad.

Ennek ellenére vannak olyanok, akiknek kimondottan jó hatású fejfájás esetén egy adag kávé. Tapasztald ki!

7. Allergiák

A szervezet túlérzékenysége is előidézhet heves, a nap során többször, rövid ideig tartó fejfájást. Ilyenkor a nagyobb mennyiségben felszívódó vagy felszabaduló hisztamin és szerotonin miatt jelentkezik értágulat és fejfájás. Ilyen esetben ki kell deríteni, hogy mi okozza az allergiás reakciót, ami lehet hétköznapi táplálék vagy élelmiszeripari adalékanyag is (például: színezékek, mesterséges édesítőszerek – aszpartam, tartósítószerek, nátrium-glutamát, nitrit).

8. Salakanyag felhalmozódás

Nehézfém terhelés és más káros anyagok felhalmozódása is gyakran okoz fejfájást. A salakanyagok származhatnak a levegőből, az italunkból (dobozos üdítőkből, szennyezett ivóvízből), az ételünkből (tartósítószerek, adalékanyagok, permetszerek, műtrágyák), kozmetikumokból, háztartási vegyszerekből. A bélrendszerben nagy mennyiségű erjedési és rothadási termék keletkezik, ami felszívódva elárasztja a szöveteket, az évek során felhalmozódik, lerakódik a sejt közötti térben és a sejtekben. Rendszeres, ésszerűen kivitelezett méregtelenítéssel ez a gond megoldható, erre ITT találsz javaslatot. Ha teheted, menj rendszeresen szaunába vagy infraszaunába, mindkettő igen hatékony salaktalanító módszer.

9. Vérnyomás problémák

Magas vagy túl alacsony vérnyomás esetén életmódváltással, gyógynövényekkel, súlyos esetben gyógyszerrel kell rendezni ezt a problémát.

10. Ortopédiai gondok

Gerinc eredetű gondok, gerincoszlop csigolyabántalma, a nyak degeneratív ízületi gyulladása, reumatikus ízületi gyulladás, helytelen testtartás, elcsúszott csigolyák, lúdtalp, hát-és tarkóizom görcsös feszülése, túl hosszú idő eltöltése egy adott testhelyzetben, vagy kényelmetlen helyzetben végzett munka, rossz fekhely is kiváltó ok lehet. Ebben az esetben érdemes elmenni egy jól képzett kiropraktőrhöz, manuál-terapeutához, illetve gyógytornászhoz, masszőrhöz, és olyan matracot és párnát beszerezni, ami biztosítja a megfelelő testtartást alvás közben is. A nyakcsigolyák meszesedése miatti fejfájás manuálterápiás kezelése, a blokkok műfogásokkal történő megszüntetése a fejfájás és kísérő tüneteinek megszűnéséhez vezethet.

Menj el úszni, végezz gerinctornát és önmasszázst a fej, nyak, váll területén, munka közben is gyakran mozgasd át ezeket a testrészeidet.

11. Gyengülő vagy rossz látás

Ilyenkor a szem körüli izmok görcsösen feszülnek, ami előbb-utóbb fejfájáshoz vezethet. Végezz pihentető szemgyakorlatokat és látásjavító tréninget. A szemüveg, illetve kontaktlencse állandósítja a feszült állapotot, de nyilván használata sok esetben szükséges lehet. Speciális terápiával fokozatosan javítható a látás, érdemes kipróbálni. A szem kapcsolatban van a máj működésével, így ha látásromás, szem körüli fejfájás lép fel, akkor érdemes a májat támogató gyógynövényeket alkalmazni: máriatövis (ennek magolaja), gyermekláncfűgyökér, articsókalevél, borsmenta, cickafark, körömvirág, angelikagyökér, kálmosgyökér, benedekfű, ezerjófű, fehérüröm, tárnics, kurkuma, apróbojtorján, füstike, tarackgyökér. Természetesen nem kell ennyi alkotót összekeverned, 3-4-féléből állítsd össze 4-6 hétre a teádat, majd készíts újabbat, és utána térj át annak a használatára!

A máj, és ezáltal a szem működésére hatással van a harag, düh, bosszúvágy, igyekezz hamar túllendülni ezeken.

12. Emésztési problémák

Krónikus székrekedés, gyomor- vagy epebetegség, felszívódási zavarok, bélrendszeri gyulladások kihatnak az egész szervezetre, aminek fejfájás is lehet az egyik következménye. Hozd rendbe az emésztésed, gondoskodj a mindennapi székletürítésről, táplálkozz rendszeresen, lefekvés előtt 2-3 órával már ne egyél semmit, jól rágd meg a falatot, nyugodt körülmények között étkezz, fogyassz elegendő rostot (teljes gabonák, friss zöldségek, gyümölcsök), igyál emésztést serkentő gyógyteákat: gyermekláncfű, borsmenta, katáng, tárnics, orvosi ziliz. Amennyiben komolyabb emésztési gondok állnak fenn, mindenképpen javasoltak a következők: kivizsgálás, tisztítás, regenerálás és személyedre szabott egészségesebb táplálkozás. A változtatáshoz megfelelő szakember segítségét is igénybe veheted.

13. Hormonrendszer egyensúly vesztése

Nem ritka a hormonális változásokhoz, menstruációs problémákhoz (PMS) vagy klimaxhoz társuló fejfájás. Ilyen esetben alapos kivizsgálás után törekedni kell a hormonrendszer egyensúlyára. Erre kiváló gyógynövények (ligetszépe olaj, ribizlimag, gamma-linolénsav, cickafarkfű, palástfű, pásztortáska) és alternatív terápiák állnak rendelkezésre.

Hormonális fogamzásgátló alkalmazása sok esetben okoz fejfájást, a sok egyéb mellékhatás miatt is érdemes a védekezésre más módszert választani.

14. Frontok

Légköri nyomásváltozás, vagyis az időjárási frontok is hatással lehetnek ránk. Érdekes megfigyelés, hogy az egészséges életmódot folytató emberekre kisebb mértékben hatnak negatívan a légköri frontok. Ha az idő melegszik, a levegő nedvességtartalmában és a légnyomásban bekövetkező változások megváltoztatják a kémiai anyagok termelését az agyban, ami fejfájást idézhet elő.

Fájdalom esetén próbáld ki a fűzfakéreg teát. A fűzfakéregben szalicin van, ez egy természetes fájdalomcsillapító anyag, ebből állították elő az első aszpirint. 1 teáskanál fűzfakérget forrázz le 2 dl vízzel és hagyd állni lefedve 10 percig. Utána szűrd le és fogyaszd el. Igyál meg belőle naponta 3 csészével.

15. Külső ingerek

Állandó, intenzív zaj- és fényártalom megterheli a szervezetet, belső feszültséget, ezáltal fejfájást idéz elő. Sokat segíthet ilyenkor a sötét, csendes szobában való pihenés.

A számítógép- és mobiltelefon használata mai világunkban szinte nélkülözhetetlen. Viszont ha megszakítás nélkül, folyamatosan a képernyőre meredünk, az ártalmas a szemnek, az agynak, a vázrendszernek, ilyenkor sokkal felszínesebben lélegzünk, ami akár fejfájást is okozhat. Még munkahelyen is muszáj időnként szünetet tartani, mozogni, mély levegőt venni. A gyermek esetében  különösen veszélyes a napi több órányi monitorozás, ilyenkor a szülőnek kell résen lenni.

16. Vegyszerek

A háztartási tisztító- és mosószerekben, egyes kozmetikumokban, szintetikus illatanyagokból készülő parfümökben, festékekben, műanyagokban lévő kemikáliák felborítják a szervezet egyensúlyát, súlyosan károsítják az anyagcsere folyamatokat és a hormonrendszert, de közvetlenül is okozhatnak fejfájást. Amit lehet, cserélj le natúr, öko, bio termékekre, illetve alkalmazz környezetkímélő megoldásokat.

17. Alvászavarok

Túl kevés vagy túl sok alvás, késői lefekvés, pihentető alvást zavaró tevékenységek (tv, monitor), az alvás és ébrenlét ciklus zavara (például éjszakai műszak) negatívan befolyásolja az idegrendszer működését, fejfájást okozva. A krónikussá vált alvászavarok mögött lelki megterhelés húzódik, amit feltétlenül kezelni kell.

18. Hajviselet

Hosszú haj viselésekor a hajszálak súlya vagy a túl szoros copf a fejen található bőrt és izmokat húzza, ami feszülést idéz elő.

19. Feszültség, stressz

Nagy szellemi és lelki megterhelés, kitartó figyelem (például iskolában, tanfolyamon) eseti vagy hosszantartó kezeletlen stressz is kiválthat erős fejfájást. Ilyenkor érdemes lazító technikákat alkalmazni: hasi légzés, szempihentető tenyerezés, nyugtató zene hallgatása, masszázs…stb. Végezz rendszeresen lazító és nyújtó gyakorlatokat (jóga, Tai Chi) keresd meg azokat a relaxációs technikákat, amik jól esnek testednek-lelkednek egyaránt. A mindennapi életben is alkalmazz gyakran lassú, tudatos légzést: pihenő testhelyzetben lélegezz be mélyen és lassan, orrunkon keresztül, picit tartsd bent a levegőt, majd szájon keresztül nagyon lassan lélegezz ki.

Azonnali stressz oldó légzés, ami nagyon hatékony, de vigyázz, hogy ha elszédülsz tőle, akkor le tudj ülni: 10 másodpercen keresztül nagyon gyorsan és erősen lélegezz be-ki, fújtatva, teljes figyelmedet a légzésre fordítva.

Ne vállald túl magad!

Halánték fájdalmat okozhat a nagy rágóizom görcse, feszülése. Ennek ellazítására tegyünk a száj közepébe valamit (pl. ceruzát) és harapjunk rá. Ezt a nyugtató módszert alkalmazzák, akik ceruzát vagy a körmüket rágják.

Vegyél esténként egy kellemes, lazító illóolajos fürdőt, meditálj, tanuld meg az autogén tréninget. A természet adta csodás tájak élvezete is feltölt, ellazít és oldja a feszültséget.

Azokra is feszültség okozta fejfájás jellemző, akik túlzottan szorgalmasak, rendkívül lelkiismeretesek, fontos számukra a megfelelő teljesítmény, ezért magukat és környezetüket is nagy elvárások elé állítják. Valószínűleg a tarkó-és fejizmok görcsös megfeszülése mellett az agyi vérkeringés csökkenése is részt vesz a fájdalom kiváltásában. Megoldás egy life coach, vagy bármilyen életvezetési tanácsadó, akivel át tudod beszélni a helyzetedet.

Gyógynövények, amik nyugtató, feszültség oldó hatásuknál fogva enyhítik a fejfájásos tüneteket: levendula, orbáncfű, citromfű, macskagyökér, golgotavirág, macskamenta, komló. Használatukhoz fitoterapeutától is kérhetsz segítséget. Megelőzésként a leghatékonyabb a kúraszerűen fogyasztott őszi margitvirágból készült főzet vagy tinktúra.

A középkorban a mák volt a legfontosabb fejfájás-csillapító, mivel sok benne az idegnyugtató magnézium. Fontos magnéziumforrás még a banán, kakaó, zab, hüvelyes zöldfélék és az olajos magvak. Táplálék kiegészítőként a szerves magnézium a legjobb megoldás.

20. Dohányzás

Nem újdonság, hogy ennek a szenvedélynek milyen sok romboló hatása van. Többek között szűkíti az ereket, keringési zavarokat okoz, méreganyagokkal árasztja el a szervezetet. Ilyenkor nem lehet csodálkozni, ha valaki fejfájástól szenved. Próbálj meg leszokni a cigarettáról, nem csak a fejfájás miatt.

21. Alkoholfogyasztás

Az alkohol a májban bomlik le, ami megterheli ezt a kiválasztó szervet. Az alkohol lebontása során a májban egy toxikus vegyület, az acetaldehid keletkezik, amely direkt májméreg. Ezt egy bizonyos glutation nevű vegyületnek kell elbontania. Túl sok alkohol esetén a májban raktározott glutation elfogy, így a maradék acetaldehid lebontatlanul marad, felhalmozódik a szervezetben, ami szintén fejfájást és hányingert okoz. Valakinél már kisebb mennyiségű alkohol elfogyasztása is fejfájást okoz, ebben az esetben érdemes teljesen kerülni!

22. Bor

A borkészítés során általánosan használt szer a kén. A mustba kerülő kénnek fertőtlenítő hatása van, megöli a baktériumokat, tartósítószerként is használják, mert lassítja az oxidációt, így növelve a bor élettartamát. Minden emberi szervezet máshogy reagál a vegyi anyagokra, egyeseknél akár már egy pohár bor elfogyasztása után hamar jelentkezik a fejfájás, ami hosszabb ideig is eltarthat. A másik anyag a hisztamin, amely a bor erjedése során alakul ki és egyfajta allergiás reakcióként okoz fejfájást.

23. Testmozgás hiánya

A testmozgás alapvető fontosságú az egészséghez, nélküle sokkal hamarabb megbetegszünk. A keringést javítja, friss oxigénnel látja el a szervezetet, minden szervünkre pozitív hatással van. A kiegyensúlyozott rendszeres sportolás enyhíti a fejfájásra való hajlamot. Van akinek a lassú, nyugodtabb, de van akinek a gyorsabb, dinamikusabb mozgásformák válnak be, érezz rá a saját szükségletedre!

24. Oxigénhiány

Ha az ember nem figyel a légzésére, akkor csak piheg. Ha pedig piheg, akkor a fellépő oxigénhiány fejfájást okozhat. Megoldás: ülj le egyenes háttal egy székre, jól domborítsd ki melled, és figyelj légzésedre. Hunyd be a szemed, és koncentrálj arra az érzésre, amikor tüdődbe beáramlik a levegő, majd lassan fújd ki. Ezzel azonnal friss levegőhöz jut az agy. A váltott orrlyukú mély légzés is hatékony segítség a tüdő tisztítására és az oxigén bejuttatására.

Friss levegőn való kiadós séta, kirándulás, túrázás is remek lehetőség a keringés javítására és a szervezet oxigénnel való ellátására.

25. Elégtelen nyirok- és vérkeringés

A testmozgáson kívül a különféle masszázsok is segítik a keringést, eljuttatva a tápanyagot a testünk minden sejtjéhez. Ha fejfájós vagy, akkor mindenképpen jót tesznek a lazító, relaxáló, illóolajos, akupresszúrás és intenzív nyak-, váll-, hátmasszázsok. Fogyassz a keringésre jó hatású növényeket, tápanyagokat: zöld tea, ginkgo biloba, ginzeng, petrezselyem, galagonya, fűzfakéreg, vörös szőlő, fokhagyma, omega 3 zsírsav. Jó hatásúk a csípős fűszerek: torma, bors, gyömbér (epeproblémáknál nem ajánlottak). A jó minőségű Q10 és B komplex szedése is segítség lehet, a B15 (pangamsav) támogatja a sejtek és szövetek oxigénellátását.

26. Alacsony vércukorszint

Ha a vércukorszint a normál érték alá csökken, a szervezetben azonnal beindulnak az elhárító mechanizmusok, hiszen az agy egyetlen tápanyagforrása a cukor. Az inzulin elválasztás gátlódik, megkezdődik a máj szénhidrátraktáraiból a cukor felszabadítása. Az izmok cukorfelvétele csökken, és megindul a zsírbontás. A szervezetünk vészreakcióként figyelmezető jelek sorozatát indítja el, többek között fejfájás is kialakulhat. Ez lehet kihagyott, rendszertelen étkezéstől, amit mindenképpen kerülj el! Sokaknál bevált a fejfájás kezdetén egy friss alma elfogyasztása. A túlzott mennyiségű cukorfogyasztás szintén fejfájást idézhet elő, ugyanis ez a vércukorszint gyors emelkedését, majd hirtelen csökkenését idézheti elő.

27. Tyramine aminosav

Az fehérjék építőköveinek, az aminosavaknak baktériumok hatására történő – vagyis nem normális enzimatikus úton – lebomlása során keletkező anyagcsere-termékeket biogén aminoknak nevezzük. A biogén aminok általában álallergiát okoznak, nagy adagban pedig toxikusak, sejtkárosítók is. A tyramine bomlástermékei növelik a fejben a nyomást, kitágítják az ereket. Milyen ételeket kerülj, ha fejfájásban szenvedsz: felvágott, füstölt húsok, szalámik, hering, savanyúságok, érett sajtok (márványsajt, brie, cheddar, feta, mozarella, parmezán), ömlesztett sajtok, sör, likőr, vörösbor, sherry, vermut, máj- és húskonzervek, szójaszósz, élesztő és evvel készült ételek, tabletták, datolya, diófélék.

28. Akupresszúra

Ez egy nagyon könnyen elsajátítható és mindenki által alkalmazható módszer.

Homloktáji fejfájás esetén az orrgyök felett, a szemgödör előtt hüvelyk-és mutató ujjal szorítsd össze a szemzug vagy a szemgyök jobb és bal felét, majd lassan, fokozatosan ereszd fel ujjaidat, és újra erősítsd a szorítást. Ugyanez elvégezhető a halánték, illetve a tarkótájon.

Helyezd ujjaidat a gerincoszlopod tetejére, ahol a nyak és a koponya találkozik, lassan mozgasd az ujjaidat kifelé, kb. 5 cm-re találsz mindkét oldalon egy-egy apró horpadást, ezt kell nyomni erőteljesen, körkörösen 1-3 percig.

Jótékony hatása van a homlok ujjbegyekkel történő nyomkodásának, a halántékon végzett körkörös mozdulatoknak, illetve a nyakszirt felső részén lévő pontok masszírozásának.

A kifejezetten nyilalló fejfájás ellen a hüvelykujjat kell masszírozni. Nyomd fél percig. Ne hagyd abba, ha fájdalmat érzel.

Akupresszúrás pontmasszázs menete: 1. pont: a halántékon, a szemöldök végétől másfél ujjnyira a mélyedésben, 2. pont: a szemöldök közepén, 3. pont: a fülkagyló csúcsa felett 2 ujjnyira, 4. pont: a gyűrűsujj tenyér felé eső középső ízületén a kisujj felőli oldalán körömmel, 5. pont: a külső bokacsont felett 7 ujjnyival, 6. pont: a tenyéren a mutató és középsőujj alap ízület között.

29. Gyógynövények, illóolajok, borogatások, fürdők

Friss macskagyökeret vagy martilapu levelet nyomj szét, majd tedd egy tiszta kendőre, és helyezd a homlokodra, vagy a tarkóra.

Dörzsöld be a fájó területet majoránna olajjal.

Levendula, citromfű, geránium, kamilla, ylang-ylang illóolaj nemcsak párologtatva, hanem fürdővízhez is adható és egy 20 – 30 perces langyos, kellemes fürdő jelentősen oldja a feszültséget és a fejfájást is.

Kitűnő fájdalomcsillapító hatása van a burgonyának. Hámozz meg egy nagy, nyers burgonyát, vágd vékony szeletekre és helyezd a halántékra, homlokra vagy tarkóra.

Reszelj le egy darabka friss tormát, tedd rá egy vékony kendőre, és a borogatást helyezd a homlokodra vagy más fájdalmas helyre.

Alkalmazz illóolajos vizes borogatást. 3 – 3 csepp levendula és majoránna illóolajat csepegtess egy lavór hideg vízbe, ebbe áztass kis törlőkendőt, csavard ki és borogasd a tarkót, homlokot.

Dörzsöld be menta illóolajjal a fájó területet és a tarkót, végezhetsz teljes fejmasszázst is.

Áztasd lábaidat forró vízbe, miközben a fejedet borogasd hideg vizes kendővel.

A hideg-meleg lábfürdő hatással van a fejben lévő erek tágulására, ettől elmúlik a fájdalom. Tölts meg egy lavórt meleg vízzel, egy másikba pedig tegyél hideg vizet. Lógasd a lábad a meleg vízbe 3 percre, majd tedd át a hideg vizes lavórba 8 másodpercre. Ismételd meg ezt háromszor, majd húzz a lábadra meleg zoknit, és pihenj kicsit!

Készíts masszírozó balzsamot: 10 g shea vaj, 4 g körömvirág olaj, 7 csepp levendula, 2 csepp kámforfa, 5 csepp borsmenta illóolaj.

Vizes borogatás: A homlokra helyezett jeges borogatás a kitágult agyi ereket összehúzza és enyhíti a fájdalmat. Van, akinek inkább a meleg borogatás válik be, tegyél próbát, hogy neked mi esik jobban.

30. Bach virágesszenciák

Az Elsősegély-cseppet bármikor használhatod, de képzett terapeuta személyre szabott keveréket is össze tud állítani neked.

30+1. Alternatív terápiák

Az előzőekben említett természetes gyógymódokon kívül szóba jöhetnek egyéb kezelések, módszerek, amiket szimpatikusnak tartasz és kipróbálnád. Ez lehet például tánc, keleti mozgásformák, lelki gyakorlatok, különböző masszázsok. Fejfájás esetén a talpmasszázs is hatásos lehet. Legtöbbször a fej, a nyak, a homloküreg, a napfonat és a gerincoszlop zónáinak masszírozása által nyújthat enyhülést, ám a tüneti fejfájás kezelése során szükség lehet ettől egészen eltérő zónák ingerlésére is (például a vérnyomáscsökkentő pontok, vagy a vesék zónáinak masszázsa).

A lehetőségek tárháza óriási, használd ki ezeket a magad javára!

Amennyiben a fejfájás kezelésére a homeopátiát is szeretnéd bevetni, akkor itt találhatsz részletes leírást róla.

Amint láthatod rengeteg oka és megoldása lehet a fejfájásnak. A te felelősséged és feladatod, hogy kutasd és megtaláld a rád jellemző kiváltó okot, neked megfelelő kezelési módot. Őszintén kívánom, hogy ebben is rálelj saját utadra és kellemetlen tünetek nélkül, örömmel, egészségesen tudd élni az életedet!

Pribus Tünde

tunderkozmetika.hu