palantazas

Egyre gyorsabban közeleg a tavasz, így a palántanevelésre is fel kell készülnünk, be kell szereznünk a szükséges alapanyagokat. A sikerességünk egyik legfontosabb eleme a jó minőségű vetőmag, valamint a csíráztatásra szánt közeg.

Miért érdemes palántát nevelnünk?

Az elsődleges és legfontosabb szempont a koraiság, vagyis az, hogy minél hamarabb szüretelhessünk a termésből. A májusi fagyok kiültetése után a zöldségpalánták már készen állnak a virágok, majd a termés nevelésére. Ezzel szemben ha csak ekkor vetjük el a melegkedvelő zöldségfélék magjait jelentős lemaradással számolhatunk.

A kertünk adottságai, valamint a környezeti viszonyok megnehezíthetik a mag kicsírázását. Ezzel szemben a palántanevelés során ideális körülményeket teremtünk a csírázáshoz, valamint a kikelő növények növekedéséhez. A lakásban ideális a hőmérséklet , azonban a megfelelő fényellátásról is gondoskodnunk kell, világos helyre tegyük a palántanevelő cserepeket.

Milyen közeget használjunk a palántaneveléshez?

A magból kicsírázó apró növényeknek a kezdeti időszakban nincs szüksége tápanyagra, ebben az időszakban a tápanyagokat a magban elraktározott tápanyagból nyerik. A későbbiekben foszforra és nitrogénre van szükségük a megfelelő növekedéshez…

olvass tovább…