Ahogy az előző részben szó volt róla, mindig nagyon fontos a változás, hiszen így tudunk előre haladni az életünkben,

Ami viszont nagyon fontos, hogy nem fájdalmasan, küzdelmekkel kellene változnunk. Gondoljunk bele, hogy milyen sokan sanyargatják magukat különböző diétákkal, fitnesz programokkal, ráerőltetik magukat olyan viselkedés- és gondolkodási mintákra, amik egyáltalán nem állnak közel hozzájuk. Mi az eredmény? Elkeseredés, sikertelenség, önbizalomvesztés, állandó útkeresés, fellázadás, beletörődés…

A pozitív változás akkor történik meg, amikor azzá válunk, amik vagyunk és nem akkor, amikor azt keressük, amik nem vagyunk.

Azt tegyük, olyan programokra járjunk, olyan kezeléseket vegyünk igénybe, amiben örömünket leljük, élvezetes, kellemes, idegrendszerre nyugtató hatással van, feltölt, vidámak és erősek leszünk tőle.

Hogyan oldódhatnak fel a blokkjaink? Kizárólag gyengédséggel!

A legmélyebb blokkok is felszabadíthatóak finoman, trauma nélkül. A valódi gyógyulás csak a szereteten keresztül valósulhat meg. Az idegrendszer sokkal szívesebben válaszol pozitívan a kellemes érzésekre, mint a fájdalomra. Ez az érzés meg tudja gyógyítani azokat a területeket, amik a fájdalom miatt blokkolt állapotban vannak.

Az erőltetés mindig ellenállást szül. Minden nyomás ellenállást vált ki. Minden erő ellenerőt.

Gondoljunk egy olyan masszázsra, amikor fájdalmat élünk át, ilyenkor a testünk megfeszül, ösztönösen védekezik. Vagy egy durva lelki terápia során is teljesen magunkba zárkózhatunk. Ha ellenben semmi nem fenyeget minket, akkor megnyílunk és befogadóvá válunk. Még a legapróbb szeretetteljes, szelíd impulzusra is maximálisan reagál a test és a lélek is.

A gyengéd módszerek lényege, hogy nem akarja megváltoztatni a dolgokat, főleg nem drasztikusan, erőszakosan.

A blokkok zárt ajtók, amikre nincs szükségünk, kivéve akkor, ha valamit még el akarunk rejteni, nem vagyunk felkészülve az oldására. És nincs olyan erőszakos módszer, ami megszabadíthatna minket. A makacs, hosszú idő óta fennálló blokkok nem fognak reagálni semmilyen erőszakos terápiára. Kizárólag ennek ellentéte, a szeretettel végzett, szelíd, gyengéd módszerek segíthetnek, amikor olyan szintű biztonságban érezzük magunkat, hogy bátran el tudjuk engedni a belső feszültségeket. Nem lehet előre megmondani, hogy kinek mennyi időre, hány kezelésre van szüksége. Az a legjobb tanács, hogy figyeljünk magunkat, amíg jó érzéssel tölt el, érezzük a folyamatos javulást, addig biztosan pozitív a hatás.

A test blokkjait sokszor rossznak ítélik meg és minden áron ki akarják űzni, de nem fog sikerülni, főleg nem hosszútávra. A blokk semleges, önmagában nem rossz és nem jó. Nem az a cél, hogy mint egy elromlott eszközt átadjuk testünket javításra valakinek. Ehelyett figyeljünk a testünk jelzéseire, érzelmeinkre, álljunk a saját lábunkra, legyünk tudatosak és az öngyógyítás bekövetkezik.

Nem kell közvetlenül ismerni a blokk eredetét, helyét ahhoz, hogy egy kezelés sikeres legyen. Hiszen egy holisztikus szelíd gyógymód kihat minden porcikánkra, szétárad a test egészében, serkentőleg hat minden szervünkre, sejtünkre.

Egy példával illusztrálva, egy reflexológiai talpmasszázs bár a lábfejen történik, mégis kihat a test többi részére a meridián és idegpályákon keresztül. Vagy a Holistic Pulsing, ami teljes nyugalmat, testi-lelki békét nyújt, ami a kezelés után is érezhető.

Tisztában kell lenni azzal is, hogy amint a kezelés hatására elkezdődik a változás, ez egyeseknél az ismeretlentől való félelemmel párosul. Amint nyitnak, egyben zárnak is. Nincs ezzel semmi gond, minél többször megtörténik a nyitás, annál bátrabban tudnak majd ebben az állapotban maradni. Itt is érvényes, hogy nem szabad erőltetni semmit.

Sokan ragaszkodnak a problémájukhoz, ennek több oka lehet, de ne próbáljunk meg erőnek erejével valakit megszabadítani ezektől. Meg kell várni, amíg az illető rájön, hogy a probléma addig tart, amíg ő maga eldönti, hogy elengedi. Mit jelent elengedni? Másképp gondolkodni róla.

A legtöbb holisztikus kezelési módnál az érintésé a főszerep. Ez semmiképpen nem lehet tolakodó, fájdalmas, erőszakos. Ezzel ellentétben kellemes, megnyugtató kell legyen. A szeretetteljes érintés átalakítja a traumatikus élmények minőségét, enyhíti a félelmet. Bárhol, ahol a terapeuta erőfeszítést alkalmaz, a kezelt személy tudat alatt átviszi a feszültséget arról a területről egy másikra. Tehát nem oldottunk meg semmit.

Mi a gyengédség hatalma? Minél kevesebb erőt alkalmazunk, annál többet érünk el. Nem kényszeríti a blokkokat feloldásra, nem mondja meg milyennek kellene lenniük, egyszerűen elfogadja azok jelenlétét, csak ott van vele. És a csoda ilyenkor történik… Mint, amikor a kemény jeget a napfény melege szép lassan megolvasztja, míg végül lágy vízzé szelídül.

 Honnan tudjuk, hogy oldódnak a blokkok?

Onnan, hogy egy-egy területen jobban érezzük magunkat testileg-lelkileg. Ahogy már szó volt róla, nem szükséges mindent pontosan beazonosítani, mert egyrészt lehetetlen, hiszen nem is emlékezhetünk a blokk keletkezésére, másrészt szükségtelen az állandó analizálás. Sejtjeink képesek arra, hogy a magukba zárt traumákat elengedjék akár emlékszünk ezekre, akár nem. Nem is kell újra átélni a traumát ahhoz, hogy feloldódjon. Örüljünk annak, hogy a traumát túléltük és gondoskodtunk róla, hogy ne akadályozzon túlságosan a továbbiakban. Az emlékezésnél fontosabb a testi és érzelmi jelzéseket megfigyelni magunkon.

Azt is tudnunk kell, hogy nem létezik probléma nélküli ember. Ennek elfogadása is jelentős könnyebbséget okoz, ha nem rágódunk folyton a megoldandó gondokon, hanem arra koncentrálunk, ami már jobb lett, amiben sikert értünk el. Szeressük, tápláljuk, kényeztessük, örömmel tekintsünk a testünkre, és becsüljük nagyra, mert ő hordoz minket ezen a földön! Testünk a tudtunkon kívül mindig az egészség felé törekszik, ezt nagyban tudjuk támogatni szelíd gyógymódokkal.

Meg kell említeni egy nagyon fontos dolgot. Nem kellene megvárni, amíg az életünk előre haladtával egyre több probléma, komoly blokkok alakulnak ki, hiszen a szelíd gyógymódok megelőzésre is használhatók.

Mire figyeljünk, amikor felkeressük a különböző szakembereket, segítőket, tanítókat, gyógyítókat? Megtudhatod a sorozat harmadik részéből.

Pribus Tünde és Tóth Tibor

természetgyógyászok