A táplálkozás az egyik legmeghatározóbb területe az életünknek, hiszen abból vagyunk, amit megeszünk. Mivel egészségi állapotunk nagy részben a táplálkozásunktól függ, ezért mindig nagy kérdés, hogy mi a jó nekünk?

Ennek megválaszolására születtek azok az elgondolások, amelyek igyekeznek meghatározni a helyes irányt. A mai napig több száz különböző módszer látott napvilágot,  és természetesen mindegyik megalkotója azt állítja, hogy csak az övé működik tökéletesen minden embernél. Első hallásra vagy olvasatra nagyon meggyőző tudományos bizonyítékokkal igyekeznek alátámasztani az igazukat.

Mielőtt továbbmennénk, gondolkodj el ezeken a kérdéseken:

  • Hogyan lehetséges az, hogy az elmúlt időszakban létrejött rengeteg, egymásnak teljesen ellentmondó táplálkozási módszer mindegyikéről be tudták bizonyítani tudósok, kutatók, képzett szakemberek, hogy jól működik?
  • Vajon mindegyikről léteznek tanulmányok, amik igazolják a hosszan tartó, egész életre szóló jó hatást?
  • Ha valami bizonyítottan megfelelően működik, hatékony, és tényleg az egészségnyújtás a fő célja, akkor miért kell újabb és újabb rendszereket, teljesen más alapelvek szerinti táplálkozást kidolgozni?
  • Miért van az, hogy sok új táplálkozási irányzat képviselője azt állítja, hogy az ő módszere nem egy új táplálkozási irányzat, hanem egy mindenkinek megfelelő, mégis teljesen személyre szabható, az egész emberiség egészségének helyreállítására alkalmas eszköz? És az egyetlen helyes út…

Három féle megközelítés létezik a táplálkozási irányzatoknál:

Az egyik egyetemes, mindenkire egyformán érvényes étrendet javasol. Azt mindenki elismeri, hogy minden ember más. Ha valaki foglalkozott már asztrológiával, akkor tudja, hogy a személyiség, egyéni sorsok meghatározásához a születés pontos napjára, órájára, percére és a helyre is szükség van. Akkor hogyan lehetne azt ésszerűen elfogadni, hogy mindegy ki hol, milyen környezetben él, milyenek az egyéni adottságai, aktuális állapota, mégis ugyanazt, ugyanúgy kell ennie?

A másik változat néhány típusba sorolja az embereket. Ez lehet alkati, vércsoport szerinti, valamilyen gép mérése alapján felállított. Ennek az a hátránya, hogy szintén nem vesz figyelembe más tényezőt, csak az irányzathoz tartozó besorolást.

Harmadik esetben néhány egyedi elemzés által határozzák meg, kinek hogyan kellene a továbbiakban étkeznie. Az emberek nagyon szeretik a róluk készülő elemzéseket, kiértékeléseket, teszteket, de ne felejtsd el, hogy ezek csak az adott pillanatra érvényesek. Alaptétel, miszerint egy dolog van a világban, ami állandó, és ez a változás. Szóval ami ma szuperül működik, az holnap, a jövő héten vagy pár év múlva egyáltalán nem lesz megfelelő.

Vannak sajnos olyan rendszerek is, amelyek főleg üzleti megfontolásból kínálnak kecsegtető, kihagyhatatlannak tűnő ajánlatokat. Legyél résen, ha titokként kezelik, ellentmondást nem tűrő, szinte vallásos fanatizmus övezi, vagy kisebb vagyonért juthatsz csak hozzá ahhoz a tudáshoz, ami eddig „hét lakattal volt elzárva a tudás ládájában”, de most valaki megtalálta és (állítólag) végre megmutatja neked az egészséges táplálkozás szabályait. Még szerencse hogy az ilyen rejtett tudások ellenére eddig még nem halt ki az emberiség…

Mi a helyzet azokkal a tudományos bizonyítékokkal, amit mindenfajta étrend képviselője bőszen mutogat?

Olvass el 3-4 táplálkozással foglalkozó könyvet vagy tanulmányt és máris láthatod, hogy mindent bebizonyítottak már és annak az ellenkezőjét is. Nincs olyan téma, ami ne lenne ilyen, olyan és amolyan szempontból vizsgálva és a végkövetkeztetések teljesen ellentmondanak egymásnak. Egy laikusnak, aki nem laboratóriumban dolgozik, nem végzett beható tanulmányokat az emberi test működésével kapcsolatban, nincs élelmiszeriparhoz kötődő vagy biokémiai végzettsége bármi lehet igaz, amit igaznak tálalnak! De még egy kutató sem érthet egyszerre mindenhez… Természetesen minden táplálkozási irányzat tartalmaz a mai tudásunknak megfelelő igazságokat, használható alapelveket, de ember legyen a talpán, aki ki tudja hámozni ebből a káoszból a valódi értéket.

Mi a legfőbb hátránya az összes táplálkozási irányzatnak?

Az, hogy elveszíted az önálló gondolkodást, a saját igényeid megismerését, nem leszel képes alkalmazkodni a változáshoz, ami benned folyamatosan zajlik. Az nem baj, sőt kívánatos, hogy ha nem boldogulsz egyedül, akkor szakemberhez fordulsz. De vajon hogyan tud olyan valaki segíteni, aki pár napos képzés alatt vált táplálkozási szakértővé? Sajnálatos, hogy megcáfolhatatlannak tűnő eszmék vezéreiről is nem egyszer kiderült már, hogy nem azok, akiknek állították magukat, sőt ők maguk sem követték azt, amit hirdettek.

Mégis, miért tapasztalják egyesek, hogy működik az az irányzat, amit éppen alkalmaznak?

Azért, mert kapaszkodót jelent, el lehet vele indulni, rendszerben lehet gondolkodni. És ha valaki olyan mértékben egészségtelenül étkezett, ami esetleg már betegségekhez vezetett, akkor létszükséglet, hogy valamilyen változás következzen be, erre alkalmas egy ilyen módszer. Vannak olyan ajánlások, kúrák, diéták is, amikre indokolt esetben szükség van, de ezeket csak meghatározott időintervallumban szabad alkalmazni, illetve addig, amíg egy megfelelően képzett és hiteles szakember előírja.

Természetesen kipróbálhatsz bármit, senki nem fog téged számon kérni, az a fontos, hogy jól érezd magad tőle. De attól fogva, hogy kinevezed magad egy irányzat buzgó követőjévé, onnantól a rabságában is tarthat és elkülöníthet másoktól. Mindenben lehet valami jó, válogasd ki magadnak azt, amiről úgy érzed hasznodra válik. Irányzatok helyett próbáld meg kialakítani a saját módszereidet, étrendedet valós szükségleteid szerint. Így bármikor változtathatsz, megadod magadnak azt a szabadságot, ami minden embernek jár: a választás lehetőségét! Azért kaptuk a szellemiségünket, hogy gondolkozzunk, vigyázzunk a lelkünkre és a testünkre. Mindenképpen meg kell találnod a saját utad, azt a táplálkozást, ami most jó neked.