Te ismered Magyarország megyéit?

A kicsi lányom most harmadik osztályos. Valahogy úgy érzem, hogy még nem érett meg a 3. osztályra. Szétszórt, nem figyel az órán, és a tanulás sem tartozik a kedvenc időtöltése közé. Persze, amikor figyel, akkor tudja, csak ez számára még most nem fontos. Vagy ez a természetes fejlődési fokozta, csak mi várunk el túl sokat egy 9 éves gyerektől?

Sajnos abba a hibába esek, hogy egymáshoz hasonlítom a gyerekeimet. Tudom, tudom… nem kellene, de mégis.

A nagylánnyal sokat tanultam, meg is van az eredménye. Okos, gyönyörűen ír, önállóan és becsülettel tanul. A középső lányommal (6. osztály) már sokkal kevesebbet különóráztam, mondhatnám, szinte semmit. Hiszen akkor már ott volt a kicsi, vele kellett többet foglalkoznom. DE, olyan az agya, mint a szivacs. Mivel az órán figyel, és a tanszobán megcsinálja az írásbelit, így itthon szinte semmit sem tanul. Kitűnő tanuló, csak az írása lenne szebb. És akkor itt a kicsi lány, aki sorra hozza haza a hármasokat, matekból, környezetből, infóból. Na, ez a info megér néhány gondolatot, de majd legközelebb…

Szóval a környezettel meggyűlik a bajunk. Az órán nem tudja megjegyezni a tananyagot, a napköziben sem nagyon foglalkoznak vele. Ha azt akarom, hogy ne hármast hozzon haza, hétvégén legalább 1-2 órát kell szánni a környezetre. Most éppen Magyarország megyéit és megyeszékhelyeit tanulják. A két tesó ezeket 4. osztályban tanulta, nem is értem, miért kell mindent egyre korábban tanulni.

Word-be beírta a megyéket és a városokat, majd ezt kinyomtattuk (a könyvben nem volt felsorolva). Ezt tanulgattuk. Kérdezem tőle:

 – Szolnok melyik megyében van?  – Gonosz voltam, mert talán ez az egyik legnehezebb megye a számára. Azt tudja, hogy a Szolnok benne van a megyében, majd ezt felelte:
– Bács-Kiskun-Szolnok megye. 😀
– Ja… majdnem. – nevettem fel. Nem Bács, hanem Jász, és nem Kiskun, hanem Nagykun. A többi stimmel…

Jövőhét szerdán dolgozatot írnak belőle, holnap még fogunk foglalkozni vele úgy egy órát. A matek, az írás, a nyelvtan és az olvasás mellett… 😀

Ui. Megírták a dolgozatot. Fejből le kellett írniuk mind a 19 megyét és hozzá a megyeszékhelyeket. Nem semmi!! Állítólag tudta, majd meglátjuk az osztályzatot.